Nejjednodušší perník na plech a bez vajec! Zkuste i VEGAN verzi. Nebo máte raději makovec?

Nejjednodušší perník na plech a bez vajec! Zkuste i VEGAN verzi. Nebo máte raději makovec?

Kdy jindy vytáhnout recepty na hrnkové koláče, než teď s blížícím se školním rokem? Perník nebo makovec (recept níže) patří u nás doma mezi nejoblíbenější snídani a svačinu.

A nejlepší na tom všem je, že  oba koláče na plech zvládnou upéct i děti. Takže, pokud nemáte čas, vůbec to nevadí. Ukažte jim, kde najít tenhle recept, připravte jim hrnek o objemu 250 ml a ingredience, a pak už je nechte „makat“. Jen možná s tím vytahováním z trouby jim můžete pomoct. A dejte vědět, jak vám perník nebo makovec chutnají. 

Perník na plech

1 plech na pečení 

příprava: 40 minut

Co na perník?

3 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu

1 ½ hrnku třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžíce kakaa holandského typu

1 lžička koření do perníku

1 kypřící prášek do perníku 

1 vanilkový puding (sypká směs)

2 hrnky plnotučného mléka

1 hrnek oleje (řepkový, slunečnicový…) + na vymazání plechu

Jak na to?

  1. Všechny ingredience dej do mísy od robota a začni promíchávat pomocí balónové metly, dokud těsto nebude pěkně hladké. Předehřej troubu na 180°C. Plech vymaž olejem a vysyp moukou. 
  2. Těsto rozlij rovnoměrně na plech a peč asi 30 minut. A jak poznáš, že je perník uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech vychladnout na mřížce a pak nakrájej. 

TIP na veganskou verzi bez vajec a mléka! Stačí, když klasické mléko v receptu nahradíš 2 hrnky sójového, mandlového nebo ovesného mléka a máš VEGAN verzi, která také stojí za ochutnání!

Chcete i recept na nejjednodušší makovec na plech? Pak tady je!

Makovec s tvarohem a povidly
1 plech na pečení
příprava: 40 minut

Co na makovec?
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
1 hrnek plnotučného mléka
1 hrnek mletého máku
2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
2 hrnky polohrubé mouky (může být i mix se špaldovou) + na vysypání plechu
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
½ hrnku oleje (používáme řepkový) + na vymazání plechu
moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Jak na to?

  1. V robotu s balónovou metlou nebo ručně vyšlehej vejce s cukrem, tvarohem, mlékem, mákem a povidly. Postupně zapracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Plech vymaž olejem a vysyp ho moukou. Pak do něj vlij těsto a rovnoměrně rozetři. Peč dozlatova, asi 30 minut. Když do koláče zapíchneš špejli nebo párátko, musí být po vytažení suché. Upečený makovec vyndej, nech vychladnout, posyp moučkovým cukrem a nakrájej.

Recept na domácí švestková povidla najdete  zde

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *