Nejjednodušší perník na plech a bez vajec! Nebo máte raději makovec?

Nejjednodušší perník na plech a bez vajec! Nebo máte raději makovec?

Kdy jindy vytáhnout recepty na hrnkové koláče než teď s blížícím se školním rokem? Perník nebo makovec (recept níže)patří u nás doma mezi nejoblíbenější snídani a svačinu.

A nejlepší na tom všem ale je, že  oba koláče na plech zvládnou upéct i děti. Takže, pokud nemáte čas, vůbec to nevadí. Ukažte jim, kde najít tenhle recept, připravte jim hrnek o objemu 250 ml a ingredience a pak už je nechte „makat“. Jen možná s tím vytahováním z trouby jim můžete pomoct. A dejte vědět, jak vám perník nebo makovec chutnají. 

Perník na plech

1 plech na pečení 

Příprava: 40 minut

Co na perník?

3 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu

1 ½ hrnku třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžíce kakaa holandského typu

1 lžička koření do perníku

1 kypřící prášek do perníku 

1 vanilkový puding (sypká směs)

2 hrnky plnotučného mléka

1 hrnek oleje (řepkový, slunečnicový…) + na vymazání plechu

Jak na to?

  1. Všechny ingredience dej do mísy od robota a začni promíchávat, dokud těsto nebude pěkně hladké. Předehřej troubu na 180°C. Plech vymaž olejem a vysyp moukou. 
  2. Těsto rozlij rovnoměrně na plech a peč asi 30 minut. Že je perník hotový poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, zůstane po vytažení suchá. Nech vychladnout na mřížce a pak nakrájej. 

Chcete i recept na nejjednodušší makovec na plech? Pak tady je!

Makovec s tvarohem a povidly
1 plech na pečení
Příprava: 40 minut

Co na makovec?
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
1 hrnek plnotučného mléka
1 hrnek mletého máku
2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
2 hrnky polohrubé mouky (může být i mix se špaldovou) + na vysypání plechu
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
½ hrnku oleje (používáme řepkový) + na vymazání plechu
moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Jak na to?

  1. V robotu nebo ručně vyšlehej vejce s cukrem, tvarohem, mlékem, mákem a povidly. Postupně zpracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž olejem plech a vysyp ho moukou. Těsto rovnoměrně rozetři. Peč dozlatova, asi 30 minut. Když do koláče zapíchneš špejli nebo párátko, musí být po vytažení suché. Upečený makovec vyndej, nech vychladnout, posyp moučkovým cukrem a nakrájej.

Recept na domácí švestková povidla najdete  zde

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *