Podzimní koláč se švestkami a mákem

Podzimní koláč se švestkami a mákem

Jogurtové těsto, maková náplň s povidly nebo marmeládou a švestky. Tak přesně takový může být start sladkého babího léta v podobě dalšího jednoduchého koláče. 

Máme před sebou další víkend. To znamená čas na DALŠÍ pečení! Pokud máte doma stejně jako já plnou mísu švestek a nevíte, co s nimi (a nechcete je jen nechat octomilkám), pak tenhle recept na vcelku rychlý koláč oceníte. Potřebujete vesměs základní suroviny „co dům dá“ a trošku toho vašeho času. A ze zbylých švestek si můžete udělat třeba pečená povidla, recept najdete zde

Švestkový koláč s mákem

1 forma o průměru 28 cm

Příprava: 1 hodina

Co na koláč?

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

1 bio vanilkový cukr

100 g třtinového cukru

kůra z 1 bio citronu

150 g bílého jogurtu

3 lžíce plnotučného mléka

200 g polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

2 lžíce švestkových povidel nebo marmelády (např. ostružinová s vanilkou od Marmelád s příběhem)

100 g mletého máku

švestky (velkých je to asi 

olej na vymazání formy 

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků. Žloutky utři s cukry a kůrou z citronu. Přidej jogurt a mléko, šlehej. Postupně přidávej mouku, vmíchej prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj vyšlehaný sníh z bílků.
  2. Předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu olejem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta rovnoměrně rozděl do koláčové formy. Zbývající část těsta smíchej s povidly nebo marmeládou a mletým mákem. 
  3. Makovou část rozděl na těsto pomocí lžíce ve tvaru větších noků. Mezi „noky“ dej poloviny švestek slupkou dolů. Koláč peč dozlatova, asi 35 minut. Že je hotový poznáš opět tak, že když do něj zapíchneš špejli, po vytažení bude suchá. Koláč nech vystydnout na mřížce, pak nakrájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *