Jak na vláčnou bábovku s makovou náplní, povidly a čokoládou

Jak na vláčnou bábovku s makovou náplní, povidly a čokoládou

Chystáte se péct? Hledáte inspiraci, recept, který nebude příliš složitý? Bábovka je přesně taková. Vděčná, sladká, umí přenést do minulosti, do dětství. Nebojte se kombinovat chutě, v létě použít ovoce, na podzim zase mák a povidla. 

Pamatujte si, alfa a omega bábovek je pečlivé vymazání a vysypání formy. Nejlepší je sádlo, ale ne každý má rád na sladkém jeho chuť. Pak je tu máslo a olej. Čím formu vysypat? Já používám polohrubou mouku, někdo hrubou nebo krupičku. Skvělý je i strouhaný kokos! A druhé pravidlo je, aby byla bábovka vláčná, nechcete suchou buchtu! Může to zachránit máslo, smetana, ať už na šlehání nebo zakysaná, ale i jogurt. Když navíc přidáte povidla, třeba ty naše pečené a čokoládu, rozhodně neuděláte chybu. Mák je už jen bonus, který v naší rodině milujeme. Všude.

Bábovka s mákem a povidly

1 forma na bábovku

Příprava: 1 hodina

Co na bábovku?

3 vejce

5 lžic třtinového cukru

150 g bílého jogurtu

½ hrnku mletého máku

3 lžíce švestkových povidel (my máme pečené)

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

½ hrnku oleje + na vymazání formy

50 g bílé čokolády Lindt Excellence Vanilla

Jak na to?

  1. Utři vejce s cukrem. Poté přidej jogurt, šlehej, postupně přidávej mák a povidla. Pokud jsou moc tuhá, zřeď je troškou teplé vody. Zapracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej a nasekanou čokoládu.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu na bábovku vymaž pečlivě olejem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozděl. Peč dozlatova, asi 35 až 40 minut. 
  3. Že je bábovku uvnitř upečená poznáš tak, že když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Ještě za tepla ji opatrně vyklop na talíř, nech vystydnout a poté nakrájej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *