3 recepty z hub: frittata, polévka i omáčka

3 recepty z hub: frittata, polévka i omáčka

Jaké by to bylo připravit si v jeden den hned tři houbové recepty? Ráno si dát frittatu (nebo můžete omeletu), k obědu si připravit houbovou omáčku s masem a rýží (nebo knedlíky) a k večeři se pustit do bramboračky na chalupářský způsob.

Houbová frittata ke snídani

2 porce

příprava: 40 minut

Co na frittatu?

1 lžíce másla + na vymazání formy

1 lžička olivového oleje

1 menší cibulka

50 g anglické slaniny

2 hrsti nakrájených hub

kmín

tymián

sůl a pepř

4 vejce

50 ml smetany ke šlehání (33%)

parmazán

Jak na to?

  1. Rozehřej na pánvi máslo s olivovým olejem. Orestuj nadrobno nasekanou cibulku spolu s na kostičky nakrájenou slaninou. Přidej očištěné a na menší kousky nakrájené houby. Orestuj. Poté vmíchej trošku kmínu a tymiánu. Restuj dozlatova. Odstav.
  2. Vymaž formu na pečení máslem, troubu předehřej na 200°C. Zlehka v míse vyšlehej vejce se solí, pepřem a smetanou. Přelij do formy a zasyp směsí z pánve. Peč dozlatova, asi 25 minut a pak ještě horkou frittatu zasyp nastrouhaným parmazánem a ozdob tymiánem. Podávej třeba s chlebem.

Vepřové na houbách s rýží k obědu

4 porce

příprava: 2 hodiny

Co na vepřové na houbách?

600 g vepřové pleci

2 cibule

řepkový olej

sůl a pepř

drcený kmín

tymián + na ozdobu

200 g čerstvých hub

200 ml smetany na šlehání (33%)

400 g rýže (u nás je to parboiled)

1 lžíce másla na rýži (nemusí být)

Jak na to?

  1. Maso nakrájej na větší kousky. Cibuli nasekej nadrobno, orestuj ji na oleji, při nižší teplotě vůbec nebude vadit, když ji budeš za stálého míchání pár minut dusit. Pak přidej maso, osol, opepři a restuj, dokud se nezatáhne.
  2. Pak vmíchej drcený kmín a tymián. Přendej do pekáčku, přiklop a peč v troubě při 180°C na 30 minut. Mezitím nakrájej očištěné houby na menší kousky. Orestuj je na nasucho nebo na trošce oleje dozlatova. Pak je přidej do pekáčku a peč do změknutí masa ještě asi hodinu. Podle potřeby podlévej vodou a promíchej.
  3. Nakonec přidej smetanu, zamíchej a nech ještě krátce prohřát. Rýži připrav podle návodu, já ji krátce orestuju na trošce másla, osolím, zaliju asi 1 cm nad okraj vodou a vařím při nižší teplotě přiklopené do měkka přibližně 20 minut.

Domácí bramboračka k večeři

4 porce

příprava: 45 minut

Co na bramboračku?

2 mrkve

2 petržele

½ celeru

1 cibule

2 lžíce másla

1 lžička drceného kmínu

4 brambory

3 hrsti nakrájených hub

2 stroužky česneku

1,2 l domácího vývaru (kuřecí)

sůl a pepř

majoránka a petrželka

Jak na to?

  1. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájej na kostičky. Orestuj v hrnci na másle do té doby, než mrkev začne pouštět oranžovou barvu. Vmíchej drcený kmín a orestuj.
  2. Přidej na kostičky nakrájené brambory a houby, nadrobno nakrájený česnek a zalij vývarem. Vař do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku nakonec dochuť solí, pepřem, nasekanou majoránkou a petrželkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *