Jaké by to bylo připravit si v jeden den hned tři houbové recepty? Ráno si dát frittatu (nebo můžete omeletu), k obědu si připravit houbovou omáčku s masem a rýží (nebo knedlíky) a k večeři se pustit do bramboračky na chalupářský způsob.

Houbová frittata ke snídani
2 porce
příprava: 40 minut
Co na frittatu?
1 lžíce másla + na vymazání formy
1 lžička olivového oleje
1 menší cibulka
50 g anglické slaniny
2 hrsti nakrájených hub
kmín
tymián
sůl a pepř
4 vejce
50 ml smetany ke šlehání (33%)
parmazán
Jak na to?
- Rozehřej na pánvi máslo s olivovým olejem. Orestuj nadrobno nasekanou cibulku spolu s na kostičky nakrájenou slaninou. Přidej očištěné a na menší kousky nakrájené houby. Orestuj. Poté vmíchej trošku kmínu a tymiánu. Restuj dozlatova. Odstav.
- Vymaž formu na pečení máslem, troubu předehřej na 200°C. Zlehka v míse vyšlehej vejce se solí, pepřem a smetanou. Přelij do formy a zasyp směsí z pánve. Peč dozlatova, asi 25 minut a pak ještě horkou frittatu zasyp nastrouhaným parmazánem a ozdob tymiánem. Podávej třeba s chlebem.

Vepřové na houbách s rýží k obědu
4 porce
příprava: 2 hodiny
Co na vepřové na houbách?
600 g vepřové pleci
2 cibule
řepkový olej
sůl a pepř
drcený kmín
tymián + na ozdobu
200 g čerstvých hub
200 ml smetany na šlehání (33%)
400 g rýže (u nás je to parboiled)
1 lžíce másla na rýži (nemusí být)
Jak na to?
- Maso nakrájej na větší kousky. Cibuli nasekej nadrobno, orestuj ji na oleji, při nižší teplotě vůbec nebude vadit, když ji budeš za stálého míchání pár minut dusit. Pak přidej maso, osol, opepři a restuj, dokud se nezatáhne.
- Pak vmíchej drcený kmín a tymián. Přendej do pekáčku, přiklop a peč v troubě při 180°C na 30 minut. Mezitím nakrájej očištěné houby na menší kousky. Orestuj je na nasucho nebo na trošce oleje dozlatova. Pak je přidej do pekáčku a peč do změknutí masa ještě asi hodinu. Podle potřeby podlévej vodou a promíchej.
- Nakonec přidej smetanu, zamíchej a nech ještě krátce prohřát. Rýži připrav podle návodu, já ji krátce orestuju na trošce másla, osolím, zaliju asi 1 cm nad okraj vodou a vařím při nižší teplotě přiklopené do měkka přibližně 20 minut.

Domácí bramboračka k večeři
4 porce
příprava: 45 minut
Co na bramboračku?
2 mrkve
2 petržele
½ celeru
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžička drceného kmínu
4 brambory
3 hrsti nakrájených hub
2 stroužky česneku
1,2 l domácího vývaru (kuřecí)
sůl a pepř
majoránka a petrželka
Jak na to?
- Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájej na kostičky. Orestuj v hrnci na másle do té doby, než mrkev začne pouštět oranžovou barvu. Vmíchej drcený kmín a orestuj.
- Přidej na kostičky nakrájené brambory a houby, nadrobno nakrájený česnek a zalij vývarem. Vař do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku nakonec dochuť solí, pepřem, nasekanou majoránkou a petrželkou.