Jak na tradiční polévku, jihočeskou kulajdu

Jak na tradiční polévku, jihočeskou kulajdu

Říká se, že každý dělá kulajdu jinak. Obvykle je to rodinný recept, občas se potřebujete podívat na internet, jak na to. Já mám velké štěstí, že mám doma mámu, co jí vaří s láskou už milion let.

Často, zvláště pak při polévkách spoléhám na svého muže, kuchaře, že mě navede. Bojím se, že polévka nebude dost silná, mít tu správnou vyváženou chuť. Od té doby, co mě naučil péct vývar, tedy předpéct si zeleninu, maso a pak to táhnout pomaličku a dlouho, už si jsem v kuchyni mnohem jistější. Vývar je základ. To ostatní už je jen třešnička na dortu. A když není doma můj muž a jedná se o klasiku, jdu za mámou. Tak to má být a já jsem šťastná, že mám tyhle dva za zadkem, když je potřebuju nejvíc!

Jihočeská kulajda s vejcem

4 porce

Příprava: 1 hodiny

Co na kulajdu?

4 hrsti nakrájených jedlých hub (ideální jsou hříbky)

6 středně velkých brambor

1 lžíce másla

1 l domácího vývaru (kuřecí nebo hovězí pečený)

2 hrsti nasekaného kopru + na posypání

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy

200 ml smetany ke šlehání (31%)

2 lžíce hladké mouky (nebo dle potřeby)

sůl a pepř podle potřeby

cukr a obyčejný ocet podle chuti

4 vejce (na ztracené vejce budeš potřebovat i trošku oleje)

Jak na to?

  1. Očisti a nakrájej na menší kousky houby, brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Ve větším hrnci rozehřej máslo, přidej houby, orestuj, pak vmíchej brambory a restuj. Zalij vývarem, přiveď k varu.
  2. Nasekej kopr nadrobno, trošku si ho nech na ozdobu. Přidej do hrnce spolu s novým koření a bobkovým listem. Vař, dokud nebudou brambory na zkus, asi 30 minut.
  3. Poté teprve přidej smetanu, promíchej ji s moukou a přes cedník přidej do polévky. Vař při střední teplotě, sem tam zamíchej, asi 10 minut. Nesmí v polévce být cítit mouka. Teprve pak dochuť solí, pepřem, cukrem a octem, ten by mohl dřív smetanu srazit. 
  4. Těsně před servírováním si připrav ztracené vejce. My to děláme tak, že si připravíme čtyři malé misky, ty vyložíme přes okraj potravinářskou fólií, potřeme je troškou oleje a do každé vyklepneme syrové vejce. Pořádně to zavaž, ideálně provázkem. V hrnci přiveď vodu k varu a vlož zabalená vejce, vař, dokud se nezatáhne bílek, ale žloutek musí zůstat krásně žlutý.
  5. Kulajdu rozděl na talíře, navrch dej rozbalené ztracené vejce a zasyp troškou nasekaného kopru. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *