Inspirace na vánoční cukroví s vlašskými ořechy a brusinkami

Inspirace na vánoční cukroví s vlašskými ořechy a brusinkami

Hledáte inspiraci na další vánoční cukroví? Pak bychom tu pro vás měli stromečky z máslového těsta s ořechy a brusinkami. Podobně jako vanilkové rohlíčky, se i toto cukroví obaluje v moučkovém cukru. 

U nás doma peče cukroví moje máma. Začíná na konci listopadu a jede nonstop až do čtvrtého adventu. Obdivuju ji, jak to všechno zvládá. Když můžu, také pomůžu, a zároveň peču to, co ona zase nedělá. Letos dokonce přišla s novinkou, a tou je tento recept. Nadšeně mi dala ochutnat a stromečky jsou tak strašně dobré, že vám recept dávám s jejím dovolením i k nám na blog.

Ořechové cukroví s brusinkami

2 až 3 plechy

příprava: 1 hodina + chlazení těsta

Co na cukroví?

1 hrst nasekaných vlašských ořechů

1 hrst nasekaných brusinek

230 g másla pokojové teploty

280 g hladké mouky + pod těsto

35 g moučkového cukru + na obalení

1 žloutek

Jak na to?

  1. Vlašské ořechy vyloupej a nasekej, brusinky nadrobno nakrájej. Na pracovní plochu dej máslo pokojové teploty. Zasyp ho moukou, moučkovým cukrem, přidej žloutek a nasekané ořechy a brusinky. Prsty nebo v robotu pomocí nástavce “K” zapracuj hladké těsto. Zabal ho do potravinářské fólie a nech ho alespoň přes noc chladit v ledničce.
  2. Předehřej troubu na 150°C. Odřízni si vždy část těsta, tak akorát na rozválení, pracovní plochu podsyp moukou a vyválej plát asi tak 3 mm tlustý. Vykrajuj stromečky nebo jiné tvary a přendávej je na plechy vyložené pečicím papírem. Peč 15 minut. 
  3. Ještě teplé cukroví opatrně obal v moučkovém cukru. Nech stromečky vychladnout a pak přendej do uzavíratelné dózy nebo třeba do krabice od bot vyložené papírovým ubrouskem a nech do Vánoc uležet. Ideální jsou 2 týdny. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *