Česká klasika za hubičku? Vepřové s mrkví a bramborem krok za krokem

Česká klasika za hubičku? Vepřové s mrkví a bramborem krok za krokem

Kdo by si toto jídlo nepamatoval z dětství? Případně ze školní jídelny? Vepřové kostky provoněné majoránkou, sladko kyselá mrkev a vařené brambory. Značka ideální recept na víkend.

Někdo vepřové s mrkví vaří v papiňáku, jiní k tomu potřebují až dvě pánve a hrnec na brambory. Každý tuhle českou klasiku vaří tak trochu jinak, po svém. V čem se ale všichni shodneme, jsou základní (kvalitní) suroviny a ostré nože. V našem případě nože od značky F. Dick, na které nedáme dopustit. Nejen sérii 1905 najdete na nože.cz a když navíc při nákupu zadáte kód SLEPIČÁRNA, načte se vám sleva 20%.

Vepřové s mrkví a bramborami

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na vepřové?

1 cibule 

500 g vepřového masa (plec)

olej

sůl a pepř

celý kmín

sušená majoránka

Co na mrkev?

1 cibule

500 g mrkve

máslo a olej

sůl

sušená majoránka

šťáva z citronu a cukr na doslazení

máslo na zjemnění

A co ještě?

500 g brambor typu A, B

sůl

Jak na to?

  1. Oloupej a nakrájej cibuli nadrobno. Maso nakrájej na kostky. V hrnci rozehřej olej. Orestuj cibuli, přidej maso, osol, opepři, vmíchej kmín a majoránku. Orestuj. Poté podlij troškou vody a při střední teplotě dus pod pokličkou. Podle potřeby podlévej vodou a zamíchej. Dus, dokud nebude maso měkké, minimálně 1 hodinu.
  2. Mezitím si připrav mrkve. Oloupej a nakrájej cibuli. Oloupej mrkve a nakrájej je na kolečka. V hrnci rozehřej máslo s troškou oleje. Orestuj cibuli, přidej mrkev, trošku osol, vmíchej majoránku a orestuj. Při střední teplotě dus pod pokličkou, podle potřeby podlij vodou a zamíchej. Dus, dokud nebude mrkev měkká, asi 20 až 30 minut podle velikosti. Poté ji dochuť šťávou z citronu a cukrem. Zjemni máslem.
  3. Oloupej a nakrájej brambory na čtvrtky. Vař je v osolené vodě doměkka, podle velikosti asi 20 minut. Podávej s vepřovým masem a mrkví. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *