Krabí pomazánka z tyčinek nebo z kraba? Máme recept na obojí...

Krabí pomazánka z tyčinek nebo z kraba? Máme recept na obojí...

Že se krabí pomazánka nedělá z kraba, ale z tyčinek surimi, jemně namletého bílého rybího masa, víme. Ale co když se rozhodnete pro challenge. Připravit pomazánku z opravdového kraba a porovnat ji s tou řekněme, pseudo verzí?

Pojďme si to rozebrat do detailu. Tohle byla velká výzva. Naše děti milujou typickou krabí pomazánku, dělá jí moje máma i Štěpánova ségra Kamča. My nikdy (neříkej nikdy). Proč to dělat z náhražky, když můžeme pomazánku připravit z opravdového (německého) kraba? Bude se chutí lišit? To můžeme zjistit jen tehdy, když připravíme obě. Thea tu svou ze surimi a Štěpán z kraba. 

Která krabí pomazánka u nás vyhrála?

A výsledek?  Krabí pomazánka nebo pomazánka z kraba?

Potom, co ochutnala celá rodina (včetně mé mámy), jsme se shodli na tomto: pomazánka z kraba je mnohem jemnější než z tyčinek, vyjde zároveň 10x dráž, protože za tyčinky dáte cca 35,- Kč a za 1 většího kraba 300,- Kč. Ale stojí to za to! Posuďte sami.

Jak si doma připravit kraba?

Čerstvý krab je čerstvý krab! My jsme si pro něj byli v Makro, vybrali jsme si konkrétní kus, dostali ho v chladícím boxu (živého) a doma ho ihned zpracovali. Možná se ptáte, jak co nejvíc humánně zabít kraba. Jíme mořské plody a tedy i korýše. Jenže je něco jiného, když se o jejich smrt musíme postarat sami. Ale to prostě do kuchyně patří. Je to součástí procesu masožravce. 

krab
Nejvíc masa u kraba najdete v klepetech a nožičkách

Kdysi jsme se na jednom kurz od Radka Kašpárka naučili nožem zabít humra, rychle, silou, jedním tahem. U langusty to taky jde, ale u kraba? Můžete to zkoušet sekáčkem, pomoci si paličkou na maso… Co vám tu chci dost neobratně napsat je, šoupněte ho do vařícího se vývaru, ne bublajícího, ať se nespálíte. Bude to rozhodně rychlejší a tedy i humánnější než cokoliv jiného. Nebo si kraba kupte už tepelně upraveného, ale nebude TO ono. Pojďme si ten základní recept na uvaření kraba dát tady krok za krokem. 

Kraba uvařte ve vývaru a rychle schlaďte v ledu

Krab uvařený ve vývaru

2 porce (na pomazánku)

Příprava: 50 minut

Co na vývar?

1 cibule

¼ celeru

2 stonky řapíkatého celeru

2 mrkve

½ kořenu fenyklu

½ pomeranče

½ citronu

1 menší rajče

200 ml suchého bílého vína

sůl

8 kuliček pepře

1 německý krab (my měli o váze 750 g)

Jak na to?

  1. Do velkého hrnce dej rozpůlenou cibuli (i se slupkou), očištěné celery, mrkev a fenykl nakrájené na větší kusy, přidej půlku pomeranče a citronu, celé rajče. Zalij vínem a vodou. Nezapomeň na trošku soli a pepř. 
  2. Přiveď k varu a vař asi tak 40 minut, aby měl vývar chuť. Pak vlož kraba do vývaru a vař 5 minut. Do velké nádoby nebo do dřezu nasyp kostky ledu a přilij studenou vodu. Vyndej z vývaru kraba a nech ho v ledu 5 minut chladit, zastaví se var.
  3. Odlom klepeta a nožičky. Přendej si je na dřevěné prkno, přikryj utěrkou, ať se nezacákáš) a paličkou na maso je jemně rozlouskni, nechceš mít z masa fašírku. Pak už prsty rozlom skořápku a vyndej maso a z něj odstraň chrupavky. 

Co s vývarem a tělem kraba?

My ho vylili a vyhodili. Ale pokud se chystáte připravovat risotto, využijte vývar i maso z těla (bez žaber), receptů najdete na internetu hned několik…

Pomazánka z „opravdového“ kraba podle Štěpána

Pomazánka z kraba

2 porce

Příprava: 10 minut

Co na pomazánku z kraba?

uvařené maso z 1 kraba (klepeta a nožičky)

2 šalotky

1 lžička nasekaných kaparů (těch malých)

2 lžíce zakysané smetany de luxe

2 lžíce majonézy

petrželka a pažitka

sůl, pepř a šťáva z citronu na dochucení

bageta na podávání

Jak na to?

  1. Maso z kraba najemno nakrájej. Šalotky oloupej a také najemno nasekej. Stejně tak kapary. Přendej vše do misky. 
  2. Vmíchej zakysanou smetanu, majonézu a nadrobno nasekanou petrželku a pažitku. Dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávej na bagetkách. 
Krabí pomazánka z tyčinek surimi podle They

Krabí pomazánka ze surimi

2 porce

Příprava: 10 minut

Co na krabí pomazánku?

10 krabích tyčinek (surimi)

3 lžíce majonézy

petrželka

sůl, pepř a šťáva z citronu na dochucení

bageta na podávání

Jak na to?

  1. Krabí tyčinky nakrájej nadrobno nakrájej. Přendej do misky, přidej majonézu a nasekanou petrželku.
  2. Opravdu jemně dochuť solí, pepřem a šťávou citronu, ať to nepřeženeš! Podávej s bagetkou. 
2 Comments
  1. Pomazánka z tyčinek je úžasná. Z kraba jsem zatím nedělala, ale ráda bych nèkdy ochutnala.
    Díky za recept.

    1. Děkujeme za milou zprávu a věříme, že jednou ochutnáte i pomazánku z kraba:-)

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *