Jíme zdravě s Fitrecepty: řepné koule, květák s humusem a batátový cheesecake

Jíme zdravě s Fitrecepty: řepné koule, květák s humusem a batátový cheesecake

Znáte Fitrecepty? Určitě ano. I my je sledujeme, hlavně jako inspiraci na jídla, která běžně u nás v kuchyni nevaříme. Společně jsme se rozhodli s vámi tři recepty z nejnovější kuchařky Jíme zdravě po celý rok sdílet.

Nechali jsme Mari, Barču a Kláru vybrat speciální zimní menu, které vás stejně jako nás mile překvapí chutí i pestrostí. Krok za krokem se u nás v kuchyni holky pustily do přípravy energy koulí z červené řepy, místo masa nám naservírovaly květákové „steaky“ s humusem a jako dezert nechyběl neskutečně jemný batátový cheesecake zalitý kokosovým karamelem. Zkuste to i vy jednou za čas obměnit jídelníček něčím zdravějším a pokud vám to doma projde, pak musíte vyzkoušet i další recepty z této kuchařky nebo z předešlých třech, to už necháme na vás. Koupíte je TADY. A my holkám děkujeme za návštěvu!

Jíme zdravě po celý rok – recept najdete na str. 346

Řepné energy koule

12 kusů

Příprava: 20 minut

Co na řepné koule?

100 g sušených vypeckovaných datlí

50 g mletých mandlí

50 g mletých vlašských ořechů

40 g strouhaného kokosu

3 lžíce řepného pyré (rozmixováno ponorným mixérem z předvařené červené řepy)

Jak na to?

  1. Datle spař horkou vodou a dej na 5 minut stranou. Poté vodu slij, změklé datle nasekej nožem nahrubo a v míse je smíchej s mletými mandlemi, vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a řepným pyré. 
  2. Vzniklou směs dej na 10 minut do ledničky. Z vychlazené směsi pak v dlani vytvaruj zhruba 12 stejně velkých kuliček, kuličky nech ještě pár minut uležet v lednici a podávej.

TIP: Kuličky ještě můžeš obalit v kakau nebo třeba ve směsi mletých ořechů.

Jíme zdravě po celý rok – recept najdete na str. 376

Květákové „steaky“ s hummusem

4 porce

Příprava: 60 minut

Co na květák?

1 menší hlávka květáku (600 g)

3 lžíce miso pasty

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička jablečného octa

Co na hummus?

400 g předvařené cizrny

2 lžíce tahini (nemusí být)

1 stroužek česneku

2 lžíce vody

sůl a pepř

Co na špenát?

200 g listového špenátu

1 lžíce olivového oleje

1 propasírovaný stroužek česneku

30 g piniových oříšků

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 190°C. Hlávku květáku očisti, ale nevykrajuj – pokud to bude možné, nech ji vcelku i s košťálem. Následně hlávku nakrájej na plátky silné zhruba 2 cm a naskládej na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaným olivovým olejem). V misce smíchej miso pastu, mletý římský kmín a jablečný ocet a vzniklou směsí potři plátky květáku. Plech dej do trouby a „steaky“ peč 30-35 minut při 180-190°C do změknutí.
  2. Mezitím si připrav hummus a špenátovou směs. Pro přípravu hummusu rozmixuj dohladka předvařenou cizrnu, tahini, 1 stroužek česneku, 2 lžíce vody, špetku soli a špetku pepře. Poté si vezmi pánev, rozehřej na ní 1 lžíci olivového oleje, přidej špenát a opékej ho zhruba 1 minutu na mírném plameni. Následně přidej prolisovaný česnek a opékej další 2 minuty. Opečenou směs dochuť solí a pepřem, zamíchej a odstav ze zdroje tepla.
  3. Na závěr si ještě na nepřilnavé pánvi nasucho opraž piniové oříšky. Nachystej si 4 servírovací talíře, rozděl do nich upečené květákové steaky, hummus a špenátovou směs a každou porci zasyp opraženými piniovými oříšky. 
Jíme zdravě po celý rok – recept najdete na str. 334

Batátový cheesecake s karamelem

12 porcí

Příprava: 85 minut

Co na korpus?

70 g kokosového oleje

40 g erythritolu (nízkokalorické přírodní sladidlo) nebo kokosového cukru

150 g mletých vlašských ořechů

80 g arašídového másla bez cukru

120 g jemných ovesných vloček

Co na náplň?

300 g batátového pyré (2 středně velké batáty 2 x 250 g a 1,5 l vody)

600 g smetanového  sýra s nízkým obsahem tuku

3 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce mleté skořice

60 g erythritolu nebo kokosového cukru

Co na kokosový karamel?

400 ml kokosového mléka z plechovky

50 g kokosového cukru

20 g kokosového oleje

špetka soli

Jak na to?

  1. troubu předehřej na 180°C. Nejprve si připrav korpus. Ve větší míse smíchej kokosový olej, 40 g erythtritolu, mleté vlašské ořechy, arašídové máslo a vločky. Rukama vypracuj těsto, udělej z něj kouli a dej ho na 10 minut vychladit do lednice.
  2. Mezitím si stihneš připravit náplň – všechny uvedené ingredience rozmixuj dohladka  náplň dej vychladit do lednice.
  3. Vezmi si těsto na korpus a připrav si kulatou formu o průměru 30 cm. Formu vylož pečicím papírem, připravené těsto rozdrob po dně a okrajích formy a dlaněmi ho rovnoměrně upěchuj. Formu s korpusem (zatím bez náplně) dej do předehřáté trouby a peč 10 minut při 180°C. Po této době vyjmi formu z trouby, na korpus nalij připravenou náplň a dej ji zpět do trouby. Peč dalších 30 minut na 180°C, pak teplotu stáhni na 170°C a peč dalších 25-30 minut, dokud okraje náplně nezačnou zlátnout. 
  4. Poté formu vyndej a upečený cheesecake nech vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho dej alespoň na 30 minut do lednice, následně ho rozkrájej na 12 dílků nebo polij karamelem.
  5. Kokosový karamel si připravíš na tak, že kokosové mléko společně s cukrem přeliješ do rendlíku (ideální je hrnec na puding s dvojitým dnem, kam lze nalít vodu) a zahříváš 10 minut na středním plamení. Poté sniž teplotu a za stálého míchání nech karamel zhoustnout, trvá to zhruba 25-30 minut. Nakonec přimíchej kokosový olej a špetku soli a rendlík odstav. Karamel nech vychladnout a podávej, popřípadě skladuj v lednici. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *