Jak na žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem

Jak na žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem

Zemlbába (Semlbába) nebo taky žemlovka, prostě sladký nákyp ze zbytků. Spotřebujete v něm staré pečivo včetně vánočky, případně přidáte ořechy, rozinky namočené v tuzemáku a hlavně jablka provoněná skořicí. 

Někdo má rád klasickou žemlovku s tvarohem, jiní přidávají sněhovou čepici. Každý z nás asi podědil recept od babičky, maminky a možná jste si ho jako my upravili podle své chuti a co dům dal. Tenhle recept fakt není věda, tak ho spíš berte jako inspiraci, co si upéct k odpolednímu čaji nebo kávě, dá se i jíst k večeři, snídani nebo zabalit dětem na svačinu do školy. My si žemlovku dáváme i k obědu u nás v UJP jídelně…

Žemlovka s jablky a sněhem

4 porce (forma o velikosti 20×30 cm)

Příprava: 80 minut

Co na žemlovku?

4 až 5 jablek (podle velikosti)

2 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce do mléka

1 lžička mleté skořice

50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

250 g plnotučného měkkého tvarohu

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

2 lžíce moučkového cukru + na 1 lžíce na sníh

2 bio vanilkové cukry (nebo 4 lžíce domácího)

300 ml plnotučného mléka

400 g staršího pečiva (housky, rohlíky, bagety)

Jak na to?

  1. Jablka zbav jádřince a nakrájej na menší kousky. V míse je smíchej s cukrem a skořicí. Odděl žloutky a bílky.
  2. Tvaroh utři se 2 žloutky, přidej rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchej. Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem. 
  3. Ve větší míse vyšlehej mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Starší pečivo nakrájej na plátky a postupně namáčej a dávej těsně k sobě na dno formy.
  4. Navrch rozlož jablka s cukrem a skořicí a pomaž to polovinou utřeného tvarohu. Ukončí to opět namočeným pečivem a zbývajícím množství tvarohu, zalij zbývajícím mlékem z misky. 
  5. Žemlovku peč dozlatova, asi 40 až 45 minut, pak ji potři vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nech ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *