Nedělní kuřecí řízek s pečenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou

Nedělní kuřecí řízek s pečenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou

Řízky máme často spojené s rodinným nedělním obědem. I když se to nezdá, je to makačka a celý proces nejde uspěchat, o to víc celé jídlo pak chutná, když si na něm prostě necháte záležet.

Možná si říkáte, že jsou lepší vepřové řízky, pěkně z krkovice. Ale i ty kuřecí, i když nejsou ze stehenního řízku, můžou být šťavnaté. Když je dopředu trošku naložíte. Můžete použít v soli utřený česnek, přidat hořčici, obalit maso v bylinkovém pestu (skvělé je z plocholisté petržele s olivovým olejem, solí a pepřem) nebo si je naložte do suchých ingrediencí jako je tandoori koření a sušený česnek, nezapomeňte na sůl a pepř. Máte X možností a věřte, že to bude nejšťavnatější řízek, co jste kdy měli. A co k němu? Jasně, že bramborový salát nebo kaše je TOP! Ale co teprve, když upečete brambůrky a budete to celé podávat s domácí tatarkou?

Řízek s bramborami a tatarkou

4 porce
Příprava: 90 minut

Co na řízek?

4 kuřecí prsa

sůl a pepř

1 lžička tandoori

1 lžička sušeného česneku

hladká mouka na trojobal

2 vejce + troška soli a mléka na trojobal

domácí strouhanka na trojobal

olej na smažení

citron na zakapání

Co na brambory?

800 g baby brambůrek

3 šalotky

sůl a pepř

olivový olej

2 snítky rozmarýnu

2 jarní cibulky

čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, oregano…)

2 oříšky máslo

Co na domácí tatarku?

200 g kvalitní majonézy

1 menší sladká bílá cibule

2 jarní cibulky

2 nakládané okurky

1 lžíce nasekaných kapary

1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžička worcestrové omáčky

1 malý panák suchého bílého vína

sůl a pepř

bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, oregano…)

Jak na to?

  1. Kuřecí prsa podélně rozkroj na menší a hlavně tenčí díly. V míse osol, opepři a promíchej s tandoori a sušeným česnekem, nech v ledničce chvilku odpočinout.
  2. Mezitím rozehřej troubu na 200°C. Celé brambůrky omyj, přendej do pekáče, přidej rozpůlené šalotky, osol, opepři, zakapej olivovým olejem a přidej snítky rozmarýnu. Peč dozlatova, sem tam promíchej, asi 45 až 60 minut podle velikosti.
  3. Naložená kuřecí prsa obal v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích s troškou soli a mléka a nakonec ve strouhance. Rozpal dostatečné množství oleje v hlubším a menším hrnci, pokud nemáš friťák. Pak trošku stáhni teplotu a smaž řízky plně ponořené v oleji z obou stran dozlatova.
  4. Připrav si domácí tatarku. V míse smíchej majonézu spolu s najemno nasekanou bílou cibulí, jarní cibulkou, nakládané okurky a kapary. Vmíchej hořčici, worcestrovou omáčku, bílé víno a nakonec zlehka zapracuj sůl, pepř a nasekané bylinky. Promíchej a nech v chladu, dokud nebudeš podávat jídlo.
  5. Upečené brambůrky se šalotkou přendej do pánve, přidej nasekané jarní cibulky a bylinky a promíchej s máslem, případně dochuť troškou soli. Promíchej. Podávej s domácí tatarkou a  řízky, zakapej je šťávou z citronu. 

Zkuste i náš recept na domácí citronovou majonézu ZDE.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *