Tvarohové rohlíčky s makovou náplní nemusíte péct jen na Martina!

Tvarohové rohlíčky s makovou náplní nemusíte péct jen na Martina!

Stejně tak jako linecké cukroví i plněné rohlíčky si můžete dát kdykoliv během roku. Prostě, když na ně dostane chuť, máte čas a suroviny na recept. Pak už vás nic nezastaví!

Na blogu máme recept na ořechové svatomartinské rohlíčky. Chyběl mi tu ale recept na jednoduché tvarohové těsto. To připravíte z pár (obvykle) běžně doma dostupných surovin a rohlíčky z něj můžete naplnit třeba jen marmeládou nebo jakoukoliv náplní, makovou, tvarohovou, ořechovou nebo třeba najemno strouhanými jablky s cukrem a skořicí. A z vlastní zkušenosti jeden tip, raději než vajíčkem, pomažte rohlíčky před pečeným rozpuštěným máslem. Vejce mi na nich udělalo takovou pevnější „slupku“.

Tvarohové rohlíčky s makovou náplní

2 plechy

Příprava: 60 minut

Co na těsto?

280 g hladké mouky + na podsypání

špetka soli

1 prášek do pečiva bez fosfátů

50 g změklého másla + na pomazání

150 g měkkého plnotučného tvarohu

1 vejce

50 ml plnotučného mléka

moučkový cukr na posypání

Co na makovou náplň?

200 ml plnotučného mléka

100 g mletého máku

2 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

1 lžička mleté skořice

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na rohlíčky. Do mísy od robota odvaž mouku, přidej sůl a prášek do pečiva. Promíchej. Přidej máslo, tvaroh, vejce a mléko. Pomocí hnětacího háku zpracuj hladké těsto, chvíli to potrvá než se začne uvolňovat ze stran mísy. Pak ještě propracuj na lehce pomoučněné ploše, rozděl na dvě poloviny, zabal je do potravinářské fólie a nech těsto alespoň 30 minut odpočinout v ledničce.
  2. Mezitím do rendlíku nalij mléko, přidej mák, cukry a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za pravidelného míchání vař, dokud vše nezhoustne, asi 8 až 10 minut. Odstav a nech vychladnout.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Rozehřej si trošku másla na pomazání. Těsta vyválej na pomoučněné ploše na dva kruhy o průměru asi 20 cm. Rozděl je na 8 dílů. Rozděl makovou náplň na širší konec a roluj vždy směrem k té užší. Přendej rohlíčky na plechy a pomaž rozpuštěným máslem. Peč dozlatova, asi 20 minut. Poté je nech vychladnout a zlehka posyp moučkovým cukrem.
2 Comments
  1. To vyzkousim Evicko. A prosim o radu… cim nahradim cesky tvaroh v Kanade? svetlana pospisilova

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *