Tvarohové rohlíčky s makovou náplní nemusíte péct jen na Martina!

Tvarohové rohlíčky s makovou náplní nemusíte péct jen na Martina!

Stejně tak jako linecké cukroví, i plněné rohlíčky si můžete dát kdykoliv během roku. Prostě když na ně dostane chuť, máte čas a suroviny na recept. Pak už vás nic nezastaví!

Na blogu máme recept na ořechové svatomartinské rohlíčky. Chyběl mi tu ale recept na jednoduché tvarohové těsto. To připravíte z pár (obvykle) běžně doma dostupných surovin. Rohlíčky z něj můžete naplnit třeba jen marmeládou nebo jakoukoliv náplní, makovou, tvarohovou, ořechovou nebo třeba najemno strouhanými jablky s cukrem a skořicí. A jeden tip z vlastní zkušenosti – před pečením pomažte rohlíčky raději rozpuštěným máslem nebo vyšlehaným vejcem. Vejce mi na nich udělalo takovou pevnější „slupku“.

Tvarohové rohlíčky s makovou náplní

2 plechy

příprava: 60 minut

Co na těsto?

280 g hladké mouky + na podsypání

špetka soli

1 prášek do pečiva bez fosfátů

50 g změklého másla + na pomazání

150 g měkkého plnotučného tvarohu z vaničky

1 vejce

50 ml plnotučného mléka

moučkový cukr na posypání

Co na makovou náplň?

200 ml plnotučného mléka

100 g mletého máku

2 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

1 lžička mleté skořice

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na rohlíčky. Do mísy od robota odvaž mouku, přidej sůl a prášek do pečiva. Promíchej. Přidej máslo, tvaroh, vejce a mléko. Pomocí hnětacího háku zpracuj hladké těsto, chvíli to potrvá, než se začne uvolňovat ze stran mísy. Pak ještě propracuj na lehce pomoučněné ploše, rozděl na dvě poloviny a zabal je do potravinářské fólie. Těsto nech těsto alespoň 30 minut odpočinout v ledničce.
  2. Mezitím do rendlíku nalij mléko, přidej mák, cukry a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za pravidelného míchání vař, dokud vše nezhoustne, asi 8 až 10 minut. Odstav a nech vychladnout.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Rozehřej si trošku másla na pomazání. Těsto vyválej na pomoučněné ploše na dva kruhy o průměru asi 20 cm. Ty rozkrájej na 8 dílů. Rozděl makovou náplň na širší konec a roluj vždy směrem ke špičce. Přendej rohlíčky na plechy a pomaž rozpuštěným máslem. Peč dozlatova, asi 20 minut. Poté je nech vychladnout a zlehka posyp moučkovým cukrem.
6 Comments
  1. To vyzkousim Evicko. A prosim o radu… cim nahradim cesky tvaroh v Kanade? svetlana pospisilova

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *