Svěží a křehký citronový chlebíček s polevou

Svěží a křehký citronový chlebíček s polevou

Jakýkoliv sladký chlebíček je vděčným dezertem nejen na víkend. U nás doma vede makový, ale můj chef miluje citron. Volba tedy pro tentokrát byla jasná!

A musím říct, že mě recept tak mile překvapil, že vám ho sem nejen dám, ale zkusím i popsat jeho chuť a vůni slovy. Je křehký, vláčný a zároveň se pod prsty trošku drobí. Voní nasládle po másle a svěže po citronech. Má sladkokyselou chuť a tím připomíná retro babetu (pamatujete se na ní?). Pokud by vám vadilo, že se střed po vychlazení lehce propadne dovnitř, stačí, když do receptu přidáte 2 lžíce bramborového škrobu.

Citronový chlebíček

1 forma na biskupský chlebíček

příprava: 60 minut

Co na chlebíček?

125 g změklého másla + na vymazání formy

100 g moučkového cukru

2 vanilkové cukry

špetka soli

špetka mleté skořice

kůra ze 2 BIO citronů

2 vejce

120 g polohrubé mouky + na vysypání formy

½ prášku do pečiva bez fosfátů

šťáva z 1 BIO citronu

1 lžíce meruňkové marmelády (s příběhem)

Co na citronovou polevu?

2 lžíce moučkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce vlažné vody

kůra z BIO citronu na ozdobu

Jak na to?

  1. Troubu si předehřej na 160°C. V míse od robota balónovou metlou vyšlehej změklé máslo s cukry, solí, mletou skořicí a s kůrou z citronů do světlého krému. Postupně přidávej vejce, zašlehej, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka zapracuj šťávu z citronu a meruňkovou marmeládu.
  2. Formu na biskupský chlebíček vymaž máslem a vysyp moukou. Rozděl do ní rovnoměrně těsto a peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech na mřížce vychladnout, poté opatrně vyklop na prkénko.
  3. Připrav si citronovou polevu. V misce vyšlehej moučkový cukr spolu se šťávou z citronu a vodou. Vychladlý chlebíček polij polevou a ozdob kůrou z citronu, podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *