Jak na pomazánku z pečené červené řepy

Jak na pomazánku z pečené červené řepy

Dáváte si k večeři nebo ke svačině pomazánku? Vajíčkovou, česnekovou, z rybiček a co třeba variantu z červené řepy? Když jí upečete, chuť zintenzivníte!

U nás doma jsou dva tábory, jeden červenou řepu miluje, druhý jí nemůže přijít na jméno. Ale když jde o pomazánku, dá se to zkousnout, v tom držíme za jeden provaz. Zjistila jsem, že problém je v té sladké chuti a ta se pečením samozřejmě ještě víc vytuní. Takže základem jsou bylinky, mořská sůl i ta ochucená, čerstvě namletý pepř a hlavně šťáva z citronu. Zkoušela jsem i přidávat sušený zázvor a česnek, ale nebylo to v pomazánce moc cítit. Inspiraci, co dům dá, se ani v tomhle v receptu meze nekladou. Hlavně, když máte čerstvý chleba.

Pomazánka z pečené řepy

4-6 porcí

Příprava: 70 minut

Co na pomazánku?

2 malé červené řepy

1 menší červená cibule

snítky rozmarýnu

mořská sůl

olivový olej

čerstvě namletý pepř

šťáva z citronu

1 balení Lučiny (100 g)

chleba

Jak na to?

  1. Troubu si předehřej na 200°C. Červené řepy omyj, rozpul a vlož mezi dva díly širší kolečko červené cibule. Přidej snítky rozmarýnu, mořskou sůl a zakapej olivovým olejem. Obal do alobalu a peč v troubě „na zkus“, asi 1 hodinu. 
  2. Upečenou řepu oloupej, nakrájej na menší kousky a vlož i s upečenou cibulí do nádoby od ponorného mixéru. Rozmixuj. Poté přendej do misky a dochuť podle potřeby solí, čerstvě namletým pepřem, přidej ještě trošku olivového oleje a šťávu z citronu. Nakonec zlehka vmíchej Lučinu. Pomazánku namaž na chleba a ozdob pažitkou. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *