Chřest obalený v parmazánu s bylinkovými bramborami

Chřest obalený v parmazánu s bylinkovými bramborami

Když chřest, tak který recept? U mě vede jednoznačně polévka, ale taky taková ta klasika se strouhankou. Skvělý je i koláč a risotto. Vlastně cokoliv, pokud milujete chřest jako já.

Jakmile začne měsíc květen, už se po chřestu ohlížím. Tedy nejen já, i můj muž. Zelený si necháváme pro radost z křupnutí a jeho ztvrdlé konce spolu s bílým chřestem rovnou šoupeme do polévky. V této době, která se nese ve znamení MÁJ, LÁSKY ČAS, je to už takový rituál.

P.S. Tento recept si vymyslel můj muž, hádejte, kdo ho ale vařil? Já a děti…

Obalovaný chřest s bramborami

4 porce

příprava: 40 minut

Co na chřest?

800 g nových brambor (baby brambory, varný typ A)

500 g zeleného chřestu 

4 vejce (nebo 3 vejce a 2 lžíce smetany 33%)

sůl a pepř

80 g nastrouhaného parmazánu

300 g strouhanky

olej na smažení

1 lžíce másla

olivový olej

3 jarní cibulky

libeček (a další bylinky dle chuti)

růžový pepř

výhonky hrášku na ozdobu

Jak na to?

  1. Brambory očisti, podle potřeby oloupej a celé je uvař v osolené vodě na skus. Já přidávám do vody ještě lístky libečku ze zahrady. 
  2. Z chřestu odkroj ztvrdlé konce. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Vedle do mísy nebo do dřezu si dej led, pokud nemáš, bude ti stačit ledová voda. Chřest vař 3 minuty a ihned jej zchlaď v ledu nebo ledové vodě. Přendej na utěrku, já ji měla rozloženou na plechu, a nech uschnout. 
  3. Mezitím si v míse vyšlehej vejce, přidej sůl a pepř. Parmazán nastrouhej do jiné mísy. A nakonec si do třetí mísy připrav strouhanku. Chřest jeden po druhém namáčej do vejce (hlavičky nech bez namočení), pak obal v parmazánu a nakonec ve strouhance. Když ti ke konci vznikne „mokrá“ směs, klidně smíchej vejce s parmazánem a strouhankou a vytvoř těstíčko, do kterého můžeš chřest zabalit.
  4. V pánvi rozpal olej, mělo by ho být tolik, aby se dal chřest ponořit. Teplotu trošku stáhni a chřest smaž krátce ze všech stran dozlatova.
  5. Mezitím slij brambory, v hrnci rozehřej máslo, zlehka orestuj nakrájenou jarní cibulku. Až ji odstavíš, přidej nakrájený libeček a jiné bylinky (pokud máš) a celé brambůrky v tom promíchej. Ještě osol a opepři, skvělý je růžový pepř, a můžeš zakápnout olivovým olejem. Brambory podávej se smaženým chřestem, ozdobené výhonky hrášku. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *