Jednoduchý jogurtový koláč s ovocem, čokoládou a drobenkou

Jednoduchý jogurtový koláč s ovocem, čokoládou a drobenkou

Že je v jednoduchosti krása? Ano! Zvlášť, když jde o pečení. Z pár ingrediencí můžete rychle a hlavně snadno vytvořit nadýchanou buchtu, voňavou po ovoci, vanilce…

Takže pokud máte dnes nebo v jiný den v plánu péct a nemáte moc času, tento recept je naprosto ideální. Jogurtových koláčů mám na blogu hodně, sem tam si upravím (přidám, uberu) některé suroviny, ale výsledek je skoro vždy stejný, prázdný plech. U tohoto koláče jsem kvůli dceři dělala i tzv. bezlaktózovou verzi, kdy jogurt a mléko bylo bez laktózy a bylo to ok.

Koláč s ovocem a drobenkou

kulatá forma na koláč o průměru 28 cm (nebo 1 menší hluboký plech)

příprava: 50 minut

Co na koláč?

2 vejce

100 g třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

kůra z 1 limetky

150 ml bílého jogurtu

200 ml plnotučného mléka

350 g polohrubé mouky + na vysypání formy

1 prášek do pečiva bez fosfátů

120 ml oleje + na vymazání formy

400 g ovoce (maliny, borůvky, jahody)

60 g bílé čokolády (Lindt Excellence Vanilla)

Co na drobenku?

60 g másla

40 g třtinového cukru

80 g polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Předehřej si troubu na 180°C. Do mísy od robotu vlož všechny ingredience na těsto (až na olej) a vyšlehej balónovou metlou. Olej zlehka zapracuj nakonec. 
  2. Formu na koláč (nebo plech) vymaž olejem a vysyp moukou. Rozděl do ní rovnoměrně těsto (já si nechávám trošku těsta a to pak liju ještě sem tam na ovoce). Navrch rozděl ovoce a kousky čokolády.
  3. Připrav si drobenku. Studené máslo nakrájej na kousky a přendej do mísy. Přidej cukr a mouku a prsty propracuj v drobenku. Pokud se ti drobenka lepí na prsty, pak ještě přidej trošku mouky.
  4. Koláč zasyp drobenkou a dej péct do předehřáté trouby. Peč dozlatova, asi 40 minut. Pak ho nech na mřížce vychladnout, nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *