Netradiční pikantní mini chleby na piknik

Netradiční pikantní mini chleby na piknik

Možná tento recept znáte v podobě mini rolek. Co když to pro jednou ale pozměníte a uděláte mini chlebíčky tak trošku na způsob italské focaccii a vezmete je s sebou na výlet k obědu?

Tahle verze je úžasná v tom, že můžete použít skoro jakékoliv suroviny. Třeba chřest, jablka, hrušky, červenou cibuli, různé druhy sýrů a když vyměníte cottage v receptu za kokosový krém, máte veganskou verzi. Teď, když nemůžeme moc nikam cestovat, ale naopak můžeme vyrazit na celodenní výlet po české krajině, proč nevyužít inspiraci na tento recept. A že je z kynutého těsta? Nebojte se! Zvládla jsem to i já…

Mini chleby s bylinkami a zkaramelizovanou cibulku

Mini chleby s bylinkami

Asi 11 kusů 

Příprava: až 2,5 hodiny včetně kynutí

Co na mini chléb?

15 g čerstvého droždí

150 ml vlažné vody

1 lžíce třtinového cukru

400 g hladké mouky

1 lžička mořské soli

50 g sýru cottage, žervé nebo řeckého jogurtu

3 lžíce olivového oleje + na pomazání

Co na dokončení?

olivový olej

4 menší cibule

1 lžíce třtinového oleje

tymián a rozmarýn

mořská sůl (ideálně solný květ)

40 g parmazánu (nebo pecorina)

Jak na to?

  1. Čerstvé droždí rozdrob do 150 ml vlažné (teplejší, ale ne horké) vody. Přidej cukr a trošku hladké mouky, nech v teple vzejít kvásek. Mouku si odvaž a prosej do mísy. Přidej k ní sůl, cottage (nebo jiné) a olivový olej. 
  2. Přidej vzešlý kvásek (musí mít na povrchu „bublinky“) a hnětacím hákem vypracuj těsto. Já ho ještě prsty na desce lehce potřené olivovým olejem propracovávám. Přikryj čistou utěrkou a nech hodinu v teple kynout, dokud nezdvojnásobí těsto svůj objem. 
  3. Cibule oloupej, rozkroj napůl a nakrájej na měsíčky. Pánev rozehřej, přidej trošku olivového oleje, cibuli a zasyp cukrem. Sem tam zamíchej a zkaramelizuj. Odstav a nech vychladnout. 
  4. Plech vylož pečicím papírem. Těsto rozděl na 6 částí, z toho já jsem vytvořila ještě 11 dílů, každý mini chléb by se ti měl vejít do dlaně. Vytvaruj bochánky a dej je dál od sebe na plech. Přikryj utěrkou a nech 15 minut kynout.
  5. Z bochánků vytvaruj prsty placky. Ty potři olivovým olejem. Navrch dej bylinky, mořskou sůl, nastrouhaný parmazán a vystydlou zkaramelizovanou cibulku. Přikryj utěrkou a nech alespoň 30 minut ještě kynout.
  6. Troubu předehřej na 200°C. Peč dozlatova, asi 20 minut (podle velikosti) a můžeš ještě v průběhu pečení potřít nebo zakápnout olivovým olejem. A opět podávej namáčené v olivovém oleji, ale nemusíš, to už je taková focaccia verze.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *