Retro mini piškotový dort s ovocem k narozeninám

Retro mini piškotový dort s ovocem k narozeninám

Není na světě nic lepšího než klasický piškot, tvaroh, letní ovoce a navrch pěkná dávka želatiny. Pamatujete si z dětství na tento homemade dort? A právě teď tenhle recept u nás zažívá comeback. Mie k šestnáctinám.

Každé narozeniny kupujeme medovník, protože ho máme rádi a je vděčný. Zároveň v rámci svých možností (chápejte dle šikovnosti) taky něco upeču. Léto je jako dělané na klasický piškot. Na dortu nesmí chybět ovoce a želatina už je u nás doma zavedena jako taková třešnička na dortu. Když jí miluješ, není co řešit, jednou nebo dvakrát do roka. Pokud i vy máte rádi tenhle jednoduchý dort, pak vyzkoušejte náš recept. Děkujeme. 

Retro mini narozeninový piškotový dort

Piškotový mini dort s ovocem

forma na dort o průměru 17 cm 

příprava: 50 minut + odležení přes noc

Co na piškot?

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

1 BIO vanilkový cukr

40 g třtinového cukru (asi 2 lžíce)

40 g polohrubé mouky (asi 2 lžíce)

olej na vymazání formy

kokosová mouka (Zdraveorechy.cz) nebo mletý kokos na vysypání formy

Co na dokončení dortu?

250 g plnotučného tvarohu

1 BIO vanilkový cukr (pokud máš, použij i semínka vanilky)

1-2 lžíce třtinového cukru podle chuti

letní ovoce (jahody, borůvky, maliny) 

1 sáček „červené“ želatiny (dle návodu jsem přidala 2 lžíce třtinového cukru)

ovoce, lístky máty a květiny na ozdobu

Jak na to?

  1. Předehřej si troubu na 200°C. Odděl žloutky od bílků. Žloutky v robotu utři balonovou metlou s cukry do hladkého krému, pak přidej mouku a opět utři. Bílky vyšlehej do sněhu. Ten pak lehce zapracuj vařečkou do těsta na piškot. 
  2. Formu na dort vymaž olejem a vysyp kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem po celém obvodu. Dovnitř nalij těsto a peč asi 10 minut. A jak poznáš, že je piškot uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  3. Po upečení nech piškot vychladnout na mřížce, nevyndávej z formy. Utři tvaroh s cukry a semínky vanilky. Potom tvaroh rovnoměrně rozetři na vychladlém piškotu. Ozdob ovocem. Připrav si želatinu podle návodu na obalu – já do rendlíku dala 250 ml vody, přisypala obsah sáčku a přidala 2 lžíce třtinového cukru. Přiveď k varu a za stálého míchání vař 1 minutu. Pak odstav a sem tam zamíchej, dokud želatina trošku nevychladne. Jakmile se začne tvořit želé, zalij želatinou dort. 
  4. Nech dort přes noc v ledničce „odpočinout“. Poté ho opatrně vyndej z formy a přendej na talíř. Ozdob čerstvým ovocem, přidej mátu a květiny (ideálně jedlé). Servíruj, třeba se svíčkami. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *