Máslové sušenky jako jedlý dárek

Máslové sušenky jako jedlý dárek

Sušenky se u nás doma pečou, když se nudíme, když máme na něco chuť nebo když jdeme někomu popřát k narozeninám, svátku nebo na návštěvu.

Když se pustíte do domácích sušenek, myslete na to, že máslo při jejich přípravě hraje hlavní roli. Dodává jim tu správnou chuť, jsou pak ještě více křupavé a voňavé. Přidejte kůru z citronu, může být i limetka nebo pomeranč, pravý vanilkový lusk a mořskou sůl. Zapomeňte na náhražky! Ty do „domácí“ kuchyně fakt nepatří. A když použijete razítka, pak můžou být sušenky pěkným jedlým dárkem.

Máslové sušenky s citronovou kůrou

asi 30 sušenek

příprava: 30 minut + odležení těsta (minimálně 30 minut)

Co na těsto?

400 g hladké mouky (ideálně špaldové)

130 g třtinového cukru + do misky na obalování (asi 50 g)

1 vanilkový cukr + 1 vanilkový lusk

250 g másla

1 citron

4 žloutky

1 lžička (mořské) soli

Co ještě budeš potřebovat?

Razítka na sušenky (např. Tescoma nebo Küchenprofi)

Pečící papír

Jak na to?

  1. V míse smíchej mouku s cukry, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu a sůl. Přidej žloutky a na kostky nakrájené máslo. Rukama vypracuj těsto, nenech se odradit, chvilku to potrvá, ale stojí to za to. Nebo těsto vypracuj pomocí robota s nástavcem “K”.
  2. Pak můžeš dát těsto do chladu na 30 minut uležet nebo (pokud spěcháš) z něj rovnou udělat sušenky. Z těsta odebírej menší díly a z nich tvaruj rukou kuličky, bude jich cirka 30.
  3. Předehřej si troubu na 170°C. Kuličky obal ještě v třtinovém cukru, přendej na plech vyložený pečicím papírem trošku od sebe a vytlač je razítkem na sušenky.
  4. Sušenky peč přibližně 15 minut. Je dobré alespoň jednou v průběhu pečení otočit plech, aby se sušenky rovnoměrně opekly. Podávej hned nebo si je ulož do krabice na chladnější místo. Když je dáš do dárkové krabičky, můžeš je použít i jako jedlý dárek.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *