Víkendové snídaně: Vaječná hnízda se šunkou a hráškem

Víkendové snídaně: Vaječná hnízda se šunkou a hráškem

Milujeme dlouhé víkendové snídaně. Nesmí chybět vajíčka, šunka s vysokým podílem masa a něco zeleného. Třeba hráškové výhonky.

Nemusíte čekat na Velikonoce. Tyhle hnízda si můžete udělat kdykoliv. Jsou neskutečně variabilní. Místo šunky zkuste tyrolský špek. A navrch pak nastrouhejte parmazán. Tak i tak nezapomeňte na bylinky, čerstvou pažitku, petrželku nebo kopr. Můžete použít i kuličky hrášku, ale výhonky jsou teď na začátku jara něco jako neskutečný zdroj energie. A můžete si je koupit například v Makro nebo si je vypěstovat doma.

 

Jak na klíčení hrachu?

Suchý hrách namoč do vody na 24 hodin. Pak jej slij a nech trochu naklíčit, stačí jeden den. Nejlepší je klíčení ve tmě a aspoň 2x denně hrášek propláchni. Připrav si plastovou nižší nádobu, na dně propíchej dírky. Rozlož na dno trošku hlíny, skvělá je třeba z kompostu, pokud máš. Navlhči ji, rozlož na ní naklíčený hrášek, zasyp ještě troškou hlíny a zase navlhči. A pak už jen dodržuj vlhkost, ze začátku je dobrá tma, pak kombinuj vlhkost s teplem (skvělý je napařovaček z Ikey). Za přibližně 3 týdny budou výhonky z hrášku tak akorát k snězení.

 

Vaječná hnízda se šunkou

4 porce

příprava: 30 minut

 

Co na vaječná hnízda?

máslo na vymazání kokotek

4 ideálně kulaté plátky šunky vysoké kvality

4 bio vejce

sůl (používám na tohle himalájskou)

čerstvě namletý pepř

kuličky růžového pepře

hrst hráškových výhonků

 

Jak na to?

  1. Vymaž kokotky máslem. Dovnitř každé z nich rozlož šunku, do ní vyklop vejce, osol a opepři. Kokotky vlož do vodní lázně – vezmi pekáček, nalij do něj horkou vodu tak, aby dosahovala do ¾ kokotek.
  2. Vlož do předehřáté trouby a peč při 150°C, dokud se nezatáhnou bílky. Z trouby vaječná hnízda vyndej podle toho, jak máte doma nejraději upravené žloutky.
  3. Když chcete tekutý žloutek, vyndejte kokotky asi za 10 max 15 minut pečení. Pokud je chcete naměkko, pak vydrž, peče se to asi 20-25 minut.
  4. Vyndej, dochuť drceným růžovým pepřem a přidej nasekané hráškové výhonky.

 

Podávej třeba s polníčkem nebo na plátky nakrájeným avokádem.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *