Tahle česká klasika (se slovenskými paprikami) patří u nás v rodině mezi nejoblíbenější víkendová jídla. Ještě, aby ne! Vaří je i můj šéf u sebe v jídelně…
O tom, že je to bezpochyby top recept svědčí i jeho hledanost na internetu. Experimentovat se zde nevyplácí. Když si k omáčce přičichnete, když ji ochutnáte, musí mít přesně takovou chuť, na kterou si pamatujete z dětství. Papriky musí být zelené, slovenské, rozhodně ne žluté nebo červené! Nesmí chybět rýže, mrkev, mix mletého masa, rajský protlak a to správné koření. Domácí vývar je nutnost a nezapomeňte na knedlíky, ty musí být nadýchané jako peřina.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na paprikové lusky?
100 g rýže (používáme parboiled)
500 g mletého masa (mix vepřové s hovězím)
sůl a pepř
8 slovenských paprik
1 lžíce vepřového sádla
50 g špeku
2 mrkve
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce tymiánu
400 ml hovězího vývaru
300 g rajčatového protlaku
400 ml smetany ke šlehání (33%)
krupicový cukr a šťáva z citronu na dochucení
Co na kynuté houskové knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
špetka krupicového cukru
10 g droždí
500 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
1 houska
Jak na to?
- Uvař rýži podle návodu, nech ji vychladnout a pak ji smíchej s mletým masem. Směs osol, opepři a naplň jí očistěné papriky. Na sádle orestuj na nakrájený špek a mrkev. Přendej do pekáčku, navrch dej naplněné papriky, přidej nové koření a bobkový listy, tymián, trošku soli a kuličky pepře. Přiklop a peč v předehřáté troubě při 180°C asi hodinu. Průběžně podlévej vývarem.
- Připrav si kvásek na těsto na knedlíky. Do vlažného mléka (stačí jen 50 ml z celkového množství) nasyp cukr a droždí, zlehka promíchej a nech v teple asi 2 minuty odpočívat. Do mísy nasyp mouku, doprostřed udělej důlek, rozklepni do něj vejce, přidej sůl, vzešlý kvásek a zbývající vlažné mléko. Nech chvilku v teple odpočívat. Mezitím nakrájej housku na malé kostičky. Přendej je do mísy k mouce. Vypracuj (ideálně v robotu) těsto. Přikryj ho čistou utěrkou a nech v teple kynout 30 minut.
- Poté z nakynutého těsta na pomoučněné ploše vypracuj dva oválné knedlíky. Nech je zase kynout, dokud nepřivedeš osolenou vodu v hrnci k varu. Použij velký hrnec, knedlíky ještě nakynou! Vař je nejdříve z jedné strany 8 minut, poté je otoč a vař dalších 8 minut. Vyndej, propíchni špejlí a nakrájej ideálně režnou nití. Vlož je zpátky do mísy, přikryj utěrkou a nech v teple odpočívat.
- Upečené papriky vyndej, výpek ze špeku, mrkve a koření smíchej s rajčatovým protlakem. Prohřej, vyndej bobkový list a nové koření a omáčku rozmixuj. Nalij ji zpátky do pekáčku, dolij vývar, prohřej a dochuť smetanou, cukrem, šťávou z citronu, solí a pepřem. Papriky vlož do omáčky a ještě dohromady prohřej. Podávej s knedlíky.