Houby stále ještě rostou a podzimní víkend je tu! Tak vyrazte a doma si pak upečte vepřové maso s houbovou omáčkou a rýží. Nebo knedlíky.
Doma se občas dohadujeme, jak připravit maso na houbách. Já miluju roštěnou, plátky masa pečené s houbami a podávané s domácími knedlíky. Naše dcera má nejraději „výpečky“ s rýží a můj chef to zase připravuje s moukou a mnohem jednodušeji než já. Orestuje cibulku, přidá maso, počká, až vypustí šťávu, vmíchá hladkou mouku a restuje. Pak přidá houby a s tím vším jde rovnou do trouby. Omáčka je pak mnohem hustší než ta moje šťáva. Já si maso na houbách v klidu dám i bez lepku a klidně vepřové!
Vepřové na houbách s rýží
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na vepřové na houbách?
600 g vepřové pleci
2 cibule
řepkový olej
sůl a pepř
drcený kmín
tymián + na ozdobu
200 g čerstvých hub
200 ml smetany na šlehání (33%)
400 g rýže (u nás je to parboiled)
1 lžíce másla na rýži (nemusí být)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Maso nakrájej na větší kousky. Cibuli nasekej nadrobno, orestuj ji na oleji – při nižší teplotě vůbec nebude vadit, když ji budeš za stálého míchání pár minut dusit. Pak přidej maso, osol, opepři a restuj, dokud se nezatáhne.
- Pak vmíchej drcený kmín a tymián. Přendej do pekáčku, přiklop a peč 30 minut. Mezitím nakrájej očištěné houby na menší kousky. Orestuj je na nasucho (nebo na trošce oleje) dozlatova. Pak je přidej do pekáčku a peč do změknutí masa ještě asi hodinu. Podle potřeby podlévej vodou a promíchej.
- Nakonec přidej smetanu, zamíchej a nech ještě krátce prohřát. Rýži připrav podle návodu – já ji krátce orestuju na trošce másla, osolím, zaliju asi 1 cm nad okraj vodou a vařím při nižší teplotě přiklopené do měkka přibližně 20 minut.
Recept na knedlíky (pokud nemáš chuť na rýži) najdeš zde.