Letní koláč? Meruňkový s drobenkou!

Letní koláč? Meruňkový s drobenkou!

Sladká a kyselá chuť pospolu je podle mě při sladkém pečení top. Proto miluju rybíz nebo meruňky. Spolu se sladkým těstem a drobenkou dokážou na takové buchtě vykouzlit divy. A co víc? Recept je odvážený na polévkové lžíce – jak snadné!

Pro mě je tento koláč vrcholem léta. Někdy se mi nechce čekat, až na Moravě dozrají meruňky, i když to bývá čím dál dříve, než si z dětství pamatuju. Prostě použiju mražené nebo (a to se teď přiznávám) jsem si je normálně koupila v obchodě. Byly kyselé, ale já si prostě nemohla pomoct. Vy si klidně počkejte a tenhle recept na koláč ozdobte jiným ovocem – jahodami, rebarborou, třešněmi, jen asi nepřidávejte skořici.

Meruňkový koláč s drobenkou

1 forma o průměru 26 cm

příprava: 50 minut

Co na těsto na koláč?

3 vejce

5 lžic třtinového cukru

200 ml smetany ke šlehání 33%

kůra z limetky

12 vrchovatých lžic polohrubé mouky + na vysypání formy

½ sáčku prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

2 lžíce oleje + na vymazání formy

meruňky na půlky

 

Co na drobenku?

40 g másla

4 lžíce třtinového cukru

špetka mleté skořice

4 lžíce polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Vyklepni celá vajíčka do mísy od robota. Pomocí balonové metly je začni pomalu vyšlehávat. Postupně přidej cukr, smetanu a kůru z limetky. Nech šlehat do pěny. Pak přidávej mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do formy rovnoměrně nalij. Navrch dej slupkou dolů rozpůlené meruňky. Připrav si drobenku.
  3. V míse, kde bylo těsto, prsty rozdrob máslo, cukr, skořici a mouku na drobenku. Tu dej navrch na koláč a pak ho peč dozlatova, asi 35 minut. Že je koláč hotový poznáš klasicky – zapíchneš špejli nebo párátko do těsta a když ho vytáhneš, musí být suché. Koláč nech na mřížce vychladnout, teprve potom nakrájej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *