Experimentujete s gulášem? Zkoušíte klasiku z hovězí kližky nebo třeba zabijačkovou verzi? Vaříte ho s pivem nebo bez? Pokud milujete guláš, pak vás možná oslní i naše verze z kuřecích srdíček.
Já vím, co si říkáte, tolik kuřat muselo padnout, aby se 4 lidi najedli. Bohužel. Myslím si to stejné, ale i tak jíme na kila křidélka, smažíme pro děti ku-řízky, protože z krkovice jim nejedou. Berme to tak, jak to je a snažme se aspoň kupovat kvalitní „šťastné“ maso! A neříkám vám, jezte to denně, jednou za týden, jednou měsíčně. Zkuste tím jen obměnit svůj jídelníček. Experimentovat je zde dovoleno. Minimálně u nás na Slepičárně. Děkujeme za pochopení.
Guláš z kuřecích srdíček
4 porce
příprava: 2 hodiny
Co na guláš?
1 kg cibule
2 lžíce vepřového (nebo husího) sádla
2 kg očištěných kuřecích srdíček
sůl a pepř
2 lžíce sladké papriky (zahustit guláš můžete i starým chlebem)
2 lžíce hladké mouky na zahuštění
asi 1 l kuřecího vývaru (podle toho, kolik chceš omáčky)
1 červená cibule na podávání
Co na kynuté knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
½ lžičky krupicového cukru
10 g droždí
500 g hrubé mouky + na podyspání
1 vejce
½ lžičky soli
1 houska
Jak na to?
- Oloupej a nakrájej cibuli. Orestuj ji za stálého míchání v hrnci na sádle dohněda. Pak přidej očištěná kuřecí srdíčka, opět orestuj. Osol, opepři a zasypej paprikou a hladkou moukou. Orestuj. Směs v hrnci zalij vývarem, jakmile se to začne vařit, sniž teplotu. Dus asi hodinu. Všechno se krásně propojí a srdíčka budou měkká.
- Mezitím si připrav kynuté knedlíky. Odměř si mléko, ohřej ho, ale pozor, ať není moc horké, odeber 2 lžíce z něj do hrnku, přidej cukr a rozdrob droždí. Nech v teple vzejít kvásek.
- Do mísy odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej sůl, vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nech asi 5 minut odpočinout, stačí, když mísu přikryješ čistou utěrkou.
- Pak do mísy přidej na malé kostičky nakrájenou housku a vypracuj těsto. Opět přikryj utěrkou a nech v teple kynout 30 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky.
- Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 8 minut, tedy celkem 16 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily a nakrájej knedlíky režnou nití. Guláš podávej s knedlíky a na plátky nakrájenou červenou cibulí.