Obě varianty tu pro vás máme. Pokud se chystáte o Velikonocích péct tradiční recepty a máte doma čerstvé droždí, pak se vám můžou hodit.
S kynutým těstem je to jako s dětmi. Chce to čas a dostatek trpělivosti. Pak už vám jen stačí suroviny v pokojové teplotě (na to nezapomínejte) a místo, kde může kynuté těsto v klidu a hlavně v teple (bez průvanu) kynout. A možná vychytat vaši troubu, já u té naší musím v půlce pečení plech otáčet. U kynutého těsta zkouším i variantu pečení v páře, jako se to dělá s chlebem. Na dno trouby dám pekáč s horkou, čerstvě uvařenou vodou z varné konvice a jakmile se trouba nahřeje do požadované teploty, pak startuju pečení. U sladkého nejdříve 160°C a pak zvyšuju na 180°C. Ještě to pěkně v troubě nakyne…
Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami
1 mazanec
příprava: 3 hodiny
Co na mazanec?
110 ml zahřátého plnotučného mléka
230 g hladké mouky + na podsypání
100 g polohrubé mouky
21 g čerstvého droždí
70 g třtinového cukru (nebo krupice)
1 BIO vanilkový cukr
špetka soli
kůra z 1 BIO citronu
1 vejce
80 g změklého másla + 20 g na potření
1 lžíce rozinek namočených v tuzemáku
1 lžíce nasekaných mandlí
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Zahřej si mléko, ale nesmí být horké! Zadělej si tzv. omládek. V míse od robota smíchej hnětacím hákem mouky. Uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, přidej 2 lžíce zahřátého mléka, 1 lžíci odváženého cukru a ze stran zasyp moukou. Přikryj čistou utěrkou a nech na teplém místě vzejít kvásek, povrch by měl popraskat, trvá to asi 30 minut.
- Poté do mísy přidej zbylé mléko, cukry, špetku soli, kůru z citronu a vejce. Hnětacím hákem začni míchat, postupně přidávej změklé máslo a vypracuj hladké těsto. To ze shora ještě trošku posyp hladkou moukou, přikryj utěrkou a nech ještě hodinu kynout.
- Na pomoučněné ploše vytvaruj z nakynutého těsta mazanec, přendej ho na plech vyložený pečicím papírem, přikryj utěrkou a nech ještě 45 minut kynout, měl by zdvojnásobit svůj objem.
- Troubu předehřej na 160°C. Mazanec nahoře nařízni do kříže. Rozinky naložené do tuzemáku vymačkej, tuzemák si nech na potření. Rozehřej máslo na potření, smíchej ho s tuzemákem a potři nakynutý a naříznutý mazanec. Nakonec nahoru dej rozinky a nasekané mandle. Peč dozlatova, asi 45 minut. Já mazanec ještě alespoň jednou za dobu pečení potřu zbylou směsí z másla a tuzemáku. Poté nech vychladnout mazanec na mřížce a podávej zlehka zasypané moučkovým cukrem.
Mini mazance s drobenkou
asi 20 kusů
příprava: 1,5 hodiny
Co na mini mazance?
250 ml plnotučného mléka
100 g másla
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí
100 g moučkového cukru + na posypání
špetka soli
1 BIO vanilkový cukr
kůra z 1 BIO citronu
2 žloutky + 2 žloutky na potírání
Co na náplň?
250 g měkkého plnotučného tvarohu
3 lžíce meruňkové marmelády (s příběhem)
2 lžíce moučkového cukru
špetka mleté skořice
Co na drobenku?
2 lžíce mletých vlašských ořechů
2 lžíce polohrubé mouky
2 plátky másla
2 lžíce třtinového cukru
Jak na to?
- Mléko zahřej, máslo nech rozpustit. Mouku prosej do mísy od robota, uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, přidej 1 lžíci z odváženého cukru, zalij 3 lžícemi zahřátého mléka a nahrň přes droždí trošku mouky ze stran. Zabal do čisté utěrky a nech v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 30 minut než zdvojnásobí svůj objem a „vybublá“.
- Potom do mísy přidej špetku soli, zbývající cukr včetně vanilkového, kůru z citronu, žloutky, zbývající mléko a rozpuštěné máslo. V robotu pomocí hnětacího háku vypracuj hladké těsto. Opět mísu přikryj utěrkou a nech těsto kynut dokud nezdvojnásobí svůj objem, alespoň 45 minut.
- Připrav si náplň. V misce vyšlehej tvaroh s marmeládou, cukrem a skořicí. Nakynuté těsto rozválej na asi 1 cm tlustý plát a nakrájej čtverce, max. 10 x 10 cm velké. Do středu dej po lžičce náplně, přehni rohy přes náplň a vytvaruj bochánky. Přendej je na plechy vyložené pečicím papírem a nech ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Troubu předehřej na 180°C.
- Připrav si drobenku, prsty propracuj v misce mleté ořechy s moukou, máslem a cukrem. Mini mazance potři vyšlehanými žloutky a navrch dej drobenku. Peč v předehřáté troubě dozlatova, asi 20 až 25 minut. Nech je vychladnout na mřížce a podávej.
Co se zbylými žloutky? Připravte si Pavlovu ze 4 bílků, recept najdete tady!