Vepřové s mrkví a bramborem krok za krokem

Vepřové s mrkví a bramborem krok za krokem

Kdo by si toto jídlo nepamatoval z dětství nebo ze školní jídelny? Vepřové kostky provoněné majoránkou, sladkokyselá mrkev a vařené brambory. 

Někdo vepřové s mrkví dělá v papiňáku, jiný k tomu potřebuje až dvě pánve a hrnec na brambory. Každý tuhle českou klasiku vaří tak trochu jinak, po svém. O náš recept, který miluje celá rodina, se s vámi moc rádi podělíme.  

Vepřové s mrkví a bramborami

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na vepřové?

2 cibule 

2 stroužky česneku

600 g vepřového masa (plec)

olej

sůl a pepř

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce hladké mouky

2 hrsti sušené majoránky

Co na mrkev?

1 cibule

600 g mrkve

50 g másla

sůl a pepř

šťáva z citronu a cukr na doslazení

1 hrst nasekané petrželky

A co na přílohu?

800 g brambor varného typu A, B

sůl

Jak na to?

  1. Oloupej a nakrájej cibuli nadrobno. Oloupej česnek a utři ho. Maso nakrájej na kostky. V hrnci rozehřej olej. Orestuj cibuli spolu s kmínem, přidej česnek, poté maso, osol a opepři. Opékej asi 15 minut. Pak zapraš moukou a prorestuj, podlij vodou, vmíchej majoránku. Nech dusit pod pokličkou při střední teplotě, dokud nebude maso měkké (asi 40 minut). Podle potřeby podlévej vodou a zamíchej. 
  2. Mezitím si připrav mrkve. Oloupej a nakrájej cibuli. Mrkev oloupej a nakrájej na kolečka. V dalším hrnci rozehřej máslo. Orestuj cibuli, přidej mrkev, trošku osol a oslaď. Dus pod pokličkou při střední teplotě, dokud nebude mrkev měkká, asi 20 až 30 minut (záleží na velikosti mrkve). Podle potřeby podlij vodou a zamíchej. Poté dochuť šťávou z citronu a případně ještě cukrem.
  3. Oloupej a nakrájej brambory na čtvrtky. Vař je v osolené vodě doměkka, asi 20 minut (podle velikosti brambor). Podávej s vepřovým masem a mrkví. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *