Máte rádi typické měkké perníčky s citronovou polevou? Připomínají vám retro sváteční časy? My si je doteď kupujeme a nyní pro vás máme i recept.
Výhodou je, že je můžete péct kdykoliv, klidně na poslední chvíli. Jsou ihned měkké. Nemusíte se s nimi zdobit. Stačí vám jen těsto, se kterým se opravdu dobře pracuje a libovolná vykrajovátka. Glazura navrch a je to! Zvládnou je děti a hodí se jako jedlá dárek pod stromeček. Vánoce můžou začít!
Měkké perníčky s glazurou
na 2 plechy
příprava: 45 minut + chazení těsta (není nutné)
Co na perníčky?
115 g másla (pokojové teploty)
90 g třtinového cukru
100 g medu (tmavý, tekutý)
1 velký žloutek
235 g hladké mouky (případně dle potřeby trošku více)
1 lžíce kakaa holndského typu
½ lžičky jedlé sody
1 lžíce perníkového koření (náš domácí mix najdeš tady)
Co na glazuru?
20 g rozpuštěného, ne horkého másla
80 g moučkového cukru
1 lžička skořice
1-2 lžíce šťávy z citronu (můžeš nahradi i tuzemákem, nebo půl napůl)
2 lžíce teplé vody
Jak na to?
- Do mísy od robota dej máslo, cukr a med. Pomocí nástavce ve tvaru K šlehej při střední rychlosti do hladka. Poté přidej žloutek a pokračuj ve šlehání.
- Všechny suché ingredience prosej do mísy. Sniž rychlost a postupně přidávej suché ingredience k “mokrým”. Jakmile se směs spojí (chvilku to potrvá), ho ještě rukama propracuj, jde to snadno. Pokud máš pocit, že potřebuješ ještě přidat trošku mouky, posyp jí pracovní plochut a těsto na ní ještě rukama propracuj.
- Těsto na perníčky můžeš použít hned nebo ještě lépe, zabal do potravinářské fólie a nech ho přes noc v ledničce odpočívat (vydrží tam až dva dny).
- Předtím, než začneš tvořit perníčky, těsto nech při pokojové teplotě povolit. Troubu rozehřej na 170°C. Připrav si tvořítka a dva plechy vylož pečicím papírem.
- Těsto rozválej na max 1 cm tlustý plát. Pokud se lepí, podsyp ho troškou mouky, super fígl je i v mouce trošku promíchat formičky na vykrajování a pak s nimi vykrajovat (líp se ti perníčky bude manipulovat).
- Vykrajuj libovolné tvary, přendej je na plechy vyložené pečicím papírem a peč, ideálně zvlášť, dle tloušťky těsta asi 9-10 minut. Mezitím si připrav glazuru. Nech rozehřát máslo (nesmí být horké!). Do misky přesej odvážený moučkový cukr a skořici, přidej máslo, přilij šťávu z citronu (nebo tuzemák), postupně metličkou šlehej a zapracovávej teplou vodu. Glazura by měla být tekutěší.
- Perníčky po vytažení z trouby přendej na kuchyňskou mřížku, nech chvilku chladnout, max 5 minut, poté potři glazurou. A nech zcela vychladnout, ztuhnout. Opakuj to i s druhým plechem.
- Takto upečené perníčky vydrží max 5 dnů. Jsou rychle měkké, tak je snězte! Případně po tu dobu skladujte v suchu a chladu.