Pamatujete si z jídelny na bratislavskou pečeni? Na smetanovou omáčku s vepřovým masem, kořenovou zeleninou, hráškem a nakládanými okurkami? Dostali jste na ni chuť? Pak pro si ji pojďte s námi uvařit.
Bratislavská vepřová pečeně s knedlíky
4 porce
příprava: 3 hodiny
Co na bratislavskou?
1 lžíce oleje
800 g vepřové pečeně s kostí
2 cibule
3 stroužky česneku
50 g špeku
sůl a pepř
2 mrkve
¼ celeru
1 lžíce hladké mouky
5 středně velkých nakládaných okurek
100 g hrášku (klidně mraženého)
600 ml kuřecího vývaru (na dolití, pokud nestačí výpek)
150 ml smetany ke šlehání (33 %)
Jak na to?
- Maso zprudka orestuj ze všech stran na oleji tak, aby se zatáhlo do zlatova, poté vyndej. Na výpeku orestuj na malé kousky nakrájený špek spolu s nasekaným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulkou, skoro do hněda.
- Troubu předehřej na 180 °C. Orestovaný špek s česnekem a cibulkou a “zataženým” masem přendej do pekáčku. Osol a opepři, trochu podlij vodou a přiklopené peč v troubě 2 hodiny.
- Jakmile je maso upečené, orestuj v hrnci na oleji nadrobno nakrájenou mrkev s celerem. Osol, opepři a zarestuj s moukou. Přidej nadrobno nakrájené okurky a zalij výpekem z masa (případně vývarem).
- Vař asi 20 minut (aby změkla zelenina). Pak přidej hrášek, dochuť solí a vař ještě 5 minut. Poté přilij smetanu a vař 2 minuty. Maso vykosti, naporcuj na plátky. Podávej s houskovým knedlíkem.
Co na knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
½ lžičky krupicového cukru
10 g čerstvého droždí
500 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
½ lžičky soli
1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)
Jak na to?
- Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst. Nebo zapracuj rukou. Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut.
- Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 až 35 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.
- Příprava v hrnci: ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily, a knedlíky nakrájej.