Recept na bratislavskou vepřovou pečeni s kynutými knedlíky

Recept na bratislavskou vepřovou pečeni s kynutými knedlíky

Pamatujete si z jídelny na bratislavskou pečeni? Na smetanovou omáčku s vepřovým masem, kořenovou zeleninou, hráškem a nakládanými okurkami? Dostali jste na ni chuť? Pak pro si ji pojďte s námi uvařit.

Bratislavská vepřová pečeně s knedlíky

4 porce

příprava: 3 hodiny

Co na bratislavskou?

1 lžíce oleje

800 g vepřové pečeně s kostí

2 cibule

3 stroužky česneku

50 g špeku

sůl a pepř

2 mrkve

¼ celeru

1 lžíce hladké mouky

5 středně velkých nakládaných okurek

100 g hrášku (klidně mraženého)

600 ml kuřecího vývaru (na dolití, pokud nestačí výpek)

150 ml smetany ke šlehání (33 %)

Jak na to?

  1. Maso zprudka orestuj ze všech stran na oleji tak, aby se zatáhlo do zlatova, poté vyndej. Na výpeku orestuj na malé kousky nakrájený špek spolu s nasekaným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulkou, skoro do hněda.
  2. Troubu předehřej na 180 °C. Orestovaný špek s česnekem a cibulkou a “zataženým” masem přendej do pekáčku. Osol a opepři, trochu podlij vodou a přiklopené peč v troubě 2 hodiny.
  3. Jakmile je maso upečené, orestuj v hrnci na oleji nadrobno nakrájenou mrkev s celerem. Osol, opepři a zarestuj s moukou. Přidej nadrobno nakrájené okurky a zalij výpekem z masa (případně vývarem).
  4. Vař asi 20 minut (aby změkla zelenina). Pak přidej hrášek, dochuť solí a vař ještě 5 minut. Poté přilij smetanu a vař 2 minuty. Maso vykosti, naporcuj na plátky. Podávej s houskovým knedlíkem.

Co na knedlíky?

250 ml plnotučného mléka

½ lžičky krupicového cukru

10 g čerstvého droždí

500 g hrubé mouky + na podsypání

1 vejce

½ lžičky soli

1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)

Jak na to?

  1. Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst. Nebo zapracuj rukou. Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut.
  2. Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 až 35 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.
  3. Příprava v hrnci: ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily, a knedlíky nakrájej.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *