Máte více třešní, než zrovna spotřebujete? Udělejte to jako naše babičky, část si nechte na bublaninu a zbytek zavařte! Třešňový kompot se vám bude hodit k nedělnímu obědu.
Pamatujete si z dětství, jak v kompotu plavali červíci z třešní? S tímto receptem by se vám to nemělo stát. Existuje jednoduchý trik – přidej lžíci octa nebo soli k namočeným třešním, tvrdí se, že z třešní vylezou červíci. Náš recept navíc obsahuje tuzemák, který tam může i nemusí být. Takto naložené třešně se hodí i do koláče.
Třešňový kompot
na 6 zavařovaček o objemu 1 l
příprava: 2 hodiny
Co na kompot?
2,5 kg třešní (i s peckami)
1,5 l vody
750 g krupicového cukru
1 lžička kyseliny citronové
6 lžic tuzemáku (na každou zavařovačku 1 lžíci), nemusí být
Jak na to?
- Třešně odstopkuj, přendej do velkého pekáče nebo do hrnce, zalij vodou, tak aby byly ponořený. Přidej lžíci octa nebo soli, tvrdí se, že z třešní vylezou červíci. Nech louhovat hodinu. Poté je sceď a propláchni.
- Mezitím v hrnci svař vodu s cukrem a kyselinou citronovou. Přiveď k varu a povař asi 5 minut. Odstav.
- Čisté zavařovačky naplň třešněmi (nemačkej je tam!), přidej do každé lžíci tuzemáku a zalij teplým rozvarem.
- Uzavři víčky a sterilizuj. My to děláme v parní troubě, tak že naplníme zásobník vodou. Sklenice víčky nahoru vyskládáme na rošt do trouby a zavařujeme při 90 °C 20 minut. Pak je vyndej a dej na utěrku víčkem dolů, „zacvakne“ se. Nech je zcela vychladnout. Skladuj na temném a chladnějším místě.