Tipy triky na třešňový kompot jako od babičky

Tipy triky na třešňový kompot jako od babičky

Máte více třešní, než zrovna spotřebujete? Udělejte to jako naše babičky, část si nechte na bublaninu a zbytek zavařte! Třešňový kompot se vám bude hodit k nedělnímu obědu.

Pamatujete si z dětství, jak v kompotu plavali červíci z třešní? S tímto receptem by se vám to nemělo stát. Existuje jednoduchý trik – přidej lžíci octa nebo soli k namočeným třešním, tvrdí se, že z třešní vylezou červíci. Náš recept navíc obsahuje tuzemák, který tam může i nemusí být. Takto naložené třešně se hodí i do koláče.

Třešňový kompot

na 6 zavařovaček o objemu 1 l

příprava: 2 hodiny

Co na kompot?

2,5 kg třešní (i s peckami)

1,5 l vody

750 g krupicového cukru

1 lžička kyseliny citronové

6 lžic tuzemáku (na každou zavařovačku 1 lžíci), nemusí být

Jak na to?

  1. Třešně odstopkuj, přendej do velkého pekáče nebo do hrnce, zalij vodou, tak aby byly ponořený. Přidej lžíci octa nebo soli, tvrdí se, že z třešní vylezou červíci. Nech louhovat hodinu. Poté je sceď a propláchni.
  2. Mezitím v hrnci svař vodu s cukrem a kyselinou citronovou. Přiveď k varu a povař asi 5 minut. Odstav.
  3. Čisté zavařovačky naplň třešněmi (nemačkej je tam!), přidej do každé lžíci tuzemáku a zalij teplým rozvarem.
  4. Uzavři víčky a sterilizuj. My to děláme v parní troubě, tak že naplníme zásobník vodou. Sklenice víčky nahoru vyskládáme na rošt do trouby a zavařujeme při 90 °C 20 minut. Pak je vyndej a dej na utěrku víčkem dolů, „zacvakne“ se. Nech je zcela vychladnout. Skladuj na temném a chladnějším místě.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *