Urodilo se vám hodně okurek? Kromě klasických zkuste tuto pikantní variantu. Nakládané okurky s troškou chilli a kopru na sladší způsob se vám budou hodit nejen do hamburgerů.
V receptu najdete ingredience na 1l zavařovačku. Pokud máte více času, doporučujeme si naložit okurky do zásoby, budete je mít po ruce, když přijde návštěva, na grilovačku i jako jedlý dárek. Do těchto okurek se totiž zamiluje každý! A recept je přitom tak snadný a rychlý.
Nakládané okurky do hamburgerů
na 1 zavařovačku o objemu 1 l
příprava: 20 minut
Co na okurky?
400 g okurek nakládaček
1 cibule
2 lžíce nasekaného kopru
250 ml bílého vinného octa
1 ½ lžíce soli
165 g cukru
2 lžičky hořčičných semínek
¼ lžičky kurkumy
¼ lžičky chilli vloček
Jak na to?
- Očištěné okurky nakrájej na stejně velká kolečka. Rozděl do čisté zavařovačky, přidej na tenké plátky nakrájenou cibuli a nasekaný kopr.
- Připrav si nálev. V rendlíku přiveď k varu ocet, sůl, cukr, hořčičná semínka, kurkumu a chilli vločky. Vař tak 2 minutky a odstav. Nech chvilku odpočinout.
- Okurky zalij teplým nálevem. Uzavři a nech v ledničce do druhého dne uležet. Pak už můžeš rovnou jíst! Třeba v hamburgeru.
- Pokud si uděláš větší množství do zásoby, okurky sterilizuj. My to děláme v parní troubě, tak že naplníme zásobník vodou. Sklenice víčky nahoru vyskládáme na rošt do trouby a zavařujeme při 90 °C 20 minut. Pak je vyndej a dej na utěrku víčkem dolů, „zacvakne“ se. Nech je zcela vychladnout. Skladuj na temném a chladnějším místě.
