Rychlý makový koláč se švestkami na plech

Rychlý makový koláč se švestkami na plech

Máte švestky? Dostali jste chuť na koláč? Upečte si tento makový! Recept je rychlý a snadný. Makový koláč se švestkami se bude hodit na snídani, svačinu i na výlet. Léto je tu a s ním i všechny chutě.

Koláče na plech jsou nejlepší variantou, když nemáte čas, když víte, že budete mít u více strávníků. Makový koláč můžete ještě lehce zdokonalit, například když přidáte před pečením drobenku z másla, polohrubé mouky, cukru a špetky skořice a společně s koláčem upečete. Nebo zkuste po vychladnutí koláč lehce potřít citronovou polevou. Do mísy prosejte 200 g moučkového cukru, přidejte 2 lžíce převařené horké vody, 2 lžíce citronové šťávy a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Ten pak rovnoměrně rozetřete na koláč a nechte ztuhnout.

Makový koláč se švestkami

na plech nebo větší pekáček

příprava: 45 minut

Co na koláč?

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

špetka soli

200 g mletého máku

4 vejce

200 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr (nebo 1 lžička vanilkové pasty)

6 lžic vlažného mléka, stačí pokojová teplota (nebo 6 lžic tuzemáku)

150 ml oleje (řepkový, slunečnicový)

švestky

olej + polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na horký vzduch 160 °C nebo peč seshora, zezdola na 180 °C. Plech nebo pekáček vytři olejem a vysyp polohrubou moukou.
  2. Do mísy prosej mouku s práškem do pečiva a solí, promíchej s mákem. V robotu pomocí balonové metly utři vejce s cukrem a vanilkou do hladkého krému. Postupně přidávej sypkou směs, v polovině přidej mléko, pak pokračuj se sypkou, stále míchej, ale už při nižších otáčkách. Nakonec zlehka zapracuj olej.
  3. Těsto rovnoměrně rozděl na plech nebo pekáček. Švestky rozpul, vyndej pecky a slupkou dolů rozlož na těsto. Peč lehce dozlatova, asi 25-30 minut. Že je koláč upečený poznáš tak, když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na kuchyňské mřížce vychladnout.
4 Comments
    1. Dobrý den, mák mletý, bez cukru viz. ingredience. A přidává se v 2. bodu v popisu receptu do mísy s moukou. Děkujeme za trpělivost a že s námi pečete. Krásný podzim přeje Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *