Koláč pro hospic – Perník s jablky, ořechy a čokoládovou polevou

Koláč pro hospic – Perník s jablky, ořechy a čokoládovou polevou

Rok se s rokem sešel a opět jsme pekli Koláč pro hospic pro Diecézní charitu Brno. Tentokrát vláčný perník doplněný o jablka, vlašské ořechy, zalité čokoládovou polevou a posypané strouhaným kokosem.

Pokud i vy chcete podpořit sbírku Koláč pro hospic, pak 8. 10. 2025 vyrazte do ulic a měst a přispějte do kasiček. Odnést si můžete za odměnu i tento koláč. K čemu je sbírka určená? Přispějete na péči o umírající, aby mohli strávit poslední chvilky doma. Přispět můžete i online. Více se dozvíte ZDE.

Perník s jablky, ořechy a čokoládovou polevou

na 1 plech

příprava: 1 hodina + tuhnutí

Co na perník?

1 hrnek hladké mouky (objem 250 ml)

1 hrnek polohrubé mouky (objem 250 ml) + na vysypání plechu

1 hrnek třtinového cukru (objem 250 ml)

1 vanilkový cukr

1 kypřící prášek do perníku

3 lžíce kakaa holandského typu

1 lžička mleté skořice

1 hrnek mléka (objem 250 ml)

1/2 hrnku oleje (objem 250 ml) + na vymazání formy

2 vejce

2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

3 jablka, nastrouhaná i se slupkou

1 citron

Co na dokončení?

200 g kvalitní hořké čokolády

1 lžíce másla

mletý kokos na posypání

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Hlubší plech vymaž olejem a vysyp moukou. Do mísy od robota prosej hladkou a polohrubou mouku. Přidej cukry, prášek do perníku, kakao a mletou skořici. Pomocí balonové metly zlehka promíchej.
  2. Poté přilij mléko a olej, přidej vejce a vyšlehej hladké těsto. Mezitím nasekej ořechy. Nastrouhej jablka i se slupkou a promíchej je s troškou šťávy z citrónu. K hladkému těstu přidej nejprve ořechy, promíchej, a nakonec zlehka vmíchej jablka.
  3. Těsto přelij na plech. Peč 45 minut. Že je perník upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Perník nech na kuchyňské mřížce chladnout.
  4. Mezitím ve vodní lázni rozpusť čokoládu spolu s máslem. Rozetři ji po perníku. Posyp strouhaným kokosem a nech zcela vychladnout, čokoláda ztuhne. Teprve poté nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *