Máte na zahradě křen nebo jste si ho právě koupili v obchodu? Chcete si ho zavařit do zásoby? Pak pro vás máme hned 2 klasické české recepty. Krenex i vejmrda se hodí i jako jedlý dárek (nejen) na Vánoce.
Domácí krenex
na 2 zavařovačky o objemu 200 ml
příprava: 20 minut + 30 minut na vystydnutí láku + 20 minut sterilizace
Co na krenex?
200 ml vody
80 g třtinového cukru
10 g soli
40 ml vinného octa
100 g čerstvého křenu, nastrouhaného
Jak na to?
- Připrav si lák. V rendlíku povař vodu s cukrem a solí tak, aby se cukr rozpustil, zabere to asi 5 minut. Poté přidej ocet, a ještě vař asi minutku. Pak odstav a nech vychladnout.
- Mezitím očisti a najemno nastrouhej křen. Připrav si čisté zavařovačky. Rozděl do nich křen, zalij ho až po okraj lákem. Uzavři víčkem a sterilizuj. My to děláme v parní troubě při 90 °C (plná pára) po dobu 20 minut.
- Krenex se hodí do křenové omáčky nebo jako příloha.
Jablečný křen alias vejmrda
na 2 zavařovačky o objemu 250 ml
příprava: 20 minut + 30 minut odpočívání + 20 minut sterilizace
Co na jablečný křen?
200 g čerstvého křenu, nastrouhaného
200 g jablek, nastrouhaných
2 lžíce medu
½ lžičky soli
šťáva z 1 menšího citronu
Jak na to?
- Očisti a najemno nastrouhej křen. Přendej do mísy. Jablka zbav jádřince a nastrouhej najemno, přendej ke křenu.
- Přidej med, sůl a šťávu z citronu. Promíchej, zabal mísu do potravinářské fólie a dej do ledničky odpočívat asi na 30 minut. Pustí šťávu. Pak ještě promíchej.
- Připrav si čisté zavařovačky. Rozděl do nich křen s jablky, uzavři víčkem a sterilizuj. My to děláme v parní troubě při 90 °C (plná pára) po dobu 20 minut.
- Vejmrda se hodí třeba ke grilované klobáse.
