Zavařte si křen aneb Jak na domácí krenex a vejmrdu

Zavařte si křen aneb Jak na domácí krenex a vejmrdu

Máte na zahradě křen nebo jste si ho právě koupili v obchodu? Chcete si ho zavařit do zásoby? Pak pro vás máme hned 2 klasické české recepty. Krenex i vejmrda se hodí i jako jedlý dárek (nejen) na Vánoce.

Domácí krenex

na 2 zavařovačky o objemu 200 ml

příprava: 20 minut + 30 minut na vystydnutí láku + 20 minut sterilizace

Co na krenex?

200 ml vody

80 g třtinového cukru

10 g soli

40 ml vinného octa

100 g čerstvého křenu, nastrouhaného

Jak na to?

  1. Připrav si lák. V rendlíku povař vodu s cukrem a solí tak, aby se cukr rozpustil, zabere to asi 5 minut. Poté přidej ocet, a ještě vař asi minutku. Pak odstav a nech vychladnout.
  2. Mezitím očisti a najemno nastrouhej křen. Připrav si čisté zavařovačky. Rozděl do nich křen, zalij ho až po okraj lákem. Uzavři víčkem a sterilizuj. My to děláme v parní troubě při 90 °C (plná pára) po dobu 20 minut.
  3. Krenex se hodí do křenové omáčky nebo jako příloha.

Jablečný křen alias vejmrda

na 2 zavařovačky o objemu 250 ml

příprava: 20 minut + 30 minut odpočívání + 20 minut sterilizace

Co na jablečný křen?

200 g čerstvého křenu, nastrouhaného

200 g jablek, nastrouhaných

2 lžíce medu

½ lžičky soli

šťáva z 1 menšího citronu

Jak na to?

  1. Očisti a najemno nastrouhej křen. Přendej do mísy. Jablka zbav jádřince a nastrouhej najemno, přendej ke křenu.
  2. Přidej med, sůl a šťávu z citronu. Promíchej, zabal mísu do potravinářské fólie a dej do ledničky odpočívat asi na 30 minut. Pustí šťávu. Pak ještě promíchej.
  3. Připrav si čisté zavařovačky. Rozděl do nich křen s jablky, uzavři víčkem a sterilizuj. My to děláme v parní troubě při 90 °C (plná pára) po dobu 20 minut.
  4. Vejmrda se hodí třeba ke grilované klobáse.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *