Jak na křenovou omáčku s uzeným masem a knedlíky

Jak na křenovou omáčku s uzeným masem a knedlíky

Patří smetanové omáčky mezi vaše oblíbené? U nás na blogu najdete hned několik receptů. Nově i křenovou omáčku s uzeným masem a podávanou s knedlíky bez kynutí. To zní jako plán na víkendový oběd.

Nedávno jsme s vámi sdíleli zavařování křenu. A to hned dva recepty, na vejmrdu s jablky a na krenex, který se vám může hodit i do křenové omáčky, když nemáte čerstvý křen. Základem je bešamelová omáčka, stejně připravíte i koprovku s tím rozdílem, že místo kopru přidáte nastrouhaný křen. A pokud se vám nechce dělat s kynutými knedlíky, máme pro vás řešení – ty z prášku do pečiva.

Křenová omáčka s uzeným masem
4 porce
příprava: 60 minut
Co na křenovou omáčku?
50 g másla + 1 lžíce másla na zjemnění omáčky
3 lžíce hladké mouky
800 ml hovězího vývaru
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
sůl a pepř
5 lžiček krupicového cukru
2 lžíce kvasného octa
4 hrsti nasekaného čerstvého křenu (nebo 6 lžic domácího krenexu)
800 g uzeného masa (např. krkovice)
Co na knedlíky?
500 g polohrubé mouky
špetka soli
1 prášek do pečiva
1 vejce
250 ml vlažné vody
4 rohlíky (ideálně den staré)
Jak na to?
1. V hrnci rozehřej máslo, zasyp hladkou moukou a restuj ve světlou jíšku. Postupně zalévej hovězím vývarem, průběžně metličkou šlehej, ať se ti nevytvoří hrudky. Vař za občasného míchání při nižší teplotě 25 minut. Vyvaříš chuť mouky.
2. Poté zlehka osol a opepři. Vmíchej smetanu, cukr a ocet a vař ještě 3 minuty, ať se chutě propojí. Podle potřeby dochuť, odstav, můžeš ještě zjemnit kouskem másla, a nakonec přidej nasekaný křen. Pokud přidáš krenex, ještě to 2 minuty povař.
3. Mezitím si připrav knedlíky. Mouku smíchej se solí a práškem do pečiva, přidej vejce a vodu, vše promíchej. Pak přidej na malé kostičky nakrájené rohlíky, vše důkladně vypracuj. Z těsta vyválej 2 knedlíky, ty uvař ve vroucí vodě 15 minut, protoč (obrať) a z druhé strany dalších 15 minut. V páře stačí 26 minut. Vyndej, propíchej párátkem a nakrájej (ideálně režnou nití) na plátky.
4. Uzené maso napař nebo nahřej v troubě, můžeš i na trošce oleji orestovat na pánvi. Na talíře rozděl knedlíky, přilij omáčku, přidej maso a můžeš, pokud máš, ještě ozdobit čerstvě nastrouhaným křenem. Podávej.

2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *