Pečete na svatého Martina rohlíčky? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na těsto se smetanou. A netrapte se s kynutým těstem! Nezapomeňte na tradiční ořechovou náplň.
U nás na blogu najdete osvědčený recept na svatomartinské rohlíčky s práškem do pečiva, ořechovou a makovou náplní. Nově vám sem dáváme jednoduchý recept na těsto, které je díky smetaně jemnější a voní po kůře z citronu a vanilce. Stejně tak i ořechová náplň obsahuje smetanu. Dopřejte si na svatého Martina tradiční rohlíčky bez výčitek. A nezapomeňte si upéct svatomartinskou husu.
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
16 rohlíčků
příprava: 1 hodina + chlazení těsta
Co na rohlíčky?
280 g hladké mouky + na vál
špetka soli
1 lžíce moučkového cukru + na posypání
přidávám špetku mleté vanilky
kůra z 1 BIO citronu
2 vejce + 1 vejce na potírání
125 g studeného másla
50 ml smetany na šlehání (33%)
Co na ořechovou náplň?
100 g mletých vlašských ořechů
50 ml smetany na šlehání (33%)
2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
špetka skořice
Jak na to?
- Připrav si těsto. Mouku přesej do mísy. Přidej špetku soli, cukr, vanilku, kůru z citronu, vejce, pokrájené máslo a smetanu. Prsty (nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku) vypracuj hladké těsto. Potom si ho přendej na pomoučněnou plochu a ještě propracuj. Zabal těsto do potravinářské fólie a nech v chladu alespoň hodinu odležet.
- Mezitím namel nebo nasekej nadrobno vlašské ořechy. Vlož je do rendlíku, zalij smetanou, vmíchej cukr a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za stálého míchání chvilku vař, dokud směs nezhoustne, stačí minutka. Odstav a nech vychladnout.
- Troubu předehřej na 180°C. Vyndej těsto, rozděl ho na dvě poloviny, přendej první část na pomoučněnou plochu a prsty propracuj, ať má tu správnou teplotu a dobře se ti s ním pracuje.
- Vyválej kruh, ten nakrájej (viz. foto) na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dej vždy ořechovou směs a opatrně zatoč rohlíčky, prsty ještě utahuj, ať ti směs nevyteče ven. To stejné udělej i s druhou částí těsta.
- Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem, potři vyšlehaným vejcem (a můžeš ještě posypat zbytkem ořechové náplně) a peč dozlatova, asi 20-25 minut. Pak nech na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je zlehka zasyp moučkovým cukrem.
