Recept na svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní bez kynutí

Recept na svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní bez kynutí

Pečete na svatého Martina rohlíčky? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na těsto se smetanou. A netrapte se s kynutým těstem! Nezapomeňte na tradiční ořechovou náplň.

U nás na blogu najdete osvědčený recept na svatomartinské rohlíčky s práškem do pečiva, ořechovou a makovou náplní. Nově vám sem dáváme jednoduchý recept na těsto, které je díky smetaně jemnější a voní po kůře z citronu a vanilce. Stejně tak i ořechová náplň obsahuje smetanu. Dopřejte si na svatého Martina tradiční rohlíčky bez výčitek. A nezapomeňte si upéct svatomartinskou husu.

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

16 rohlíčků

příprava: 1 hodina + chlazení těsta

Co na rohlíčky?

280 g hladké mouky + na vál

špetka soli

1 lžíce moučkového cukru + na posypání

přidávám špetku mleté vanilky

kůra z 1 BIO citronu

2 vejce + 1 vejce na potírání

125 g studeného másla

50 ml smetany na šlehání (33%)

Co na ořechovou náplň?

100 g mletých vlašských ořechů

50 ml smetany na šlehání (33%)

2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)

špetka skořice

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Mouku přesej do mísy. Přidej špetku soli, cukr, vanilku, kůru z citronu, vejce, pokrájené máslo a smetanu. Prsty (nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku) vypracuj hladké těsto. Potom si ho přendej na pomoučněnou plochu a ještě propracuj. Zabal těsto do potravinářské fólie a nech v chladu alespoň hodinu odležet.
  2. Mezitím namel nebo nasekej nadrobno vlašské ořechy. Vlož je do rendlíku, zalij smetanou, vmíchej cukr a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za stálého míchání chvilku vař, dokud směs nezhoustne, stačí minutka. Odstav a nech vychladnout.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Vyndej těsto, rozděl ho na dvě poloviny, přendej první část na pomoučněnou plochu a prsty propracuj, ať má tu správnou teplotu a dobře se ti s ním pracuje.
  4. Vyválej kruh, ten nakrájej (viz. foto) na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dej vždy ořechovou směs a opatrně zatoč rohlíčky, prsty ještě utahuj, ať ti směs nevyteče ven. To stejné udělej i s druhou částí těsta.
  5. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem, potři vyšlehaným vejcem (a můžeš ještě posypat zbytkem ořechové náplně) a peč dozlatova, asi 20-25 minut. Pak nech na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je zlehka zasyp moučkovým cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *