Borůvkový koláč s drobenkou bez kynutí

Borůvkový koláč s drobenkou bez kynutí

Milujete kynuté koláče s ovocem a drobenkou? Ale máte málo času? Nevadí, tenhle nadýchaný hrnkový koláč vás nadchne svou jednoduchostí a rychlostí. A peče se sám!

Když je horké počasí, být v kuchyni je fakt utrpení. Původně byly v plánu tvarohové knedlíčky s borůvkami, ale dělejte se s nimi, když se teplota šplhá ke čtyřicítce. Ale něco sladkého to chtělo, a rychle. Tak jsem upekla tenhle nadýchaný koláč, který u nás doma mizí dřív, než stihne vychladnout. A že by je pak mohlo bolet břicho? To jim je úplně putna.

Borůvkový koláč s drobenkou

1 velký plech

příprava: 1 hodina

Co na koláč?

4 vejce

1 hrnek třtinového cukru (o objemu 250 ml)

1 BIO vanilkový cukr

250 g měkkého plnotučného tvarohu

1 hrnek plnotučného mléka

2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu

1 prášek do pečiva bez fosfátů

½ hrnku oleje + na vymazání plechu

1 hrnek borůvek

Co na drobenku?

60 g másla

5 lžic třtinového cukru

6 lžic polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Utři vejce s cukry do žlutého krému, trvá to pár minut, tak nespěchej! Pak přidej tvaroh, utři, postupně přidávej na střídačku mléko a mouku. Nakonec zapracuj prášek do pečiva a olej. 
  2. Troubu předehřej na 180°C. Plech vytři olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně rozlij a navrch dej borůvky. Připrav si drobenku. Máslo, cukr a mouku prsty rozdrob a posyp tím koláč.
  3. Peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech vychladnout na mřížce, pak teprve nakrájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *