Milujete kynuté koláče s ovocem a drobenkou? Ale máte málo času? Nevadí, tenhle nadýchaný hrnkový koláč vás nadchne svou jednoduchostí a rychlostí. A peče se sám!
Když je horké počasí, být v kuchyni je fakt utrpení. Původně byly v plánu tvarohové knedlíčky s borůvkami, ale dělejte se s nimi, když se teplota šplhá ke čtyřicítce. Ale něco sladkého to chtělo, a rychle. Tak jsem upekla tenhle nadýchaný koláč, který u nás doma mizí dřív, než stihne vychladnout. A že by je pak mohlo bolet břicho? To jim je úplně putna.
Borůvkový koláč s drobenkou
1 velký plech
příprava: 1 hodina
Co na koláč?
4 vejce
1 hrnek třtinového cukru (o objemu 250 ml)
1 BIO vanilkový cukr
250 g měkkého plnotučného tvarohu
1 hrnek plnotučného mléka
2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu
1 prášek do pečiva bez fosfátů
½ hrnku oleje + na vymazání plechu
1 hrnek borůvek
Co na drobenku?
60 g másla
5 lžic třtinového cukru
6 lžic polohrubé mouky
Jak na to?
- Utři vejce s cukry do žlutého krému, trvá to pár minut, tak nespěchej! Pak přidej tvaroh, utři, postupně přidávej na střídačku mléko a mouku. Nakonec zapracuj prášek do pečiva a olej.
- Troubu předehřej na 180°C. Plech vytři olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně rozlij a navrch dej borůvky. Připrav si drobenku. Máslo, cukr a mouku prsty rozdrob a posyp tím koláč.
- Peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech vychladnout na mřížce, pak teprve nakrájej a podávej.