Vánoční pekanové cukroví s polevou

Vánoční pekanové cukroví s polevou

Co ještě upéct během adventu? Ořechového cukroví není nikdy dost! A pekany patří mezi naše oblíbené. Nejen během Vánoc.

Klasické máslové těsto znáte. Ale už jste někdy zkoušeli cukroví připravit z „zhnědlého“ másla? To se povaří tak, aby získalo oříškovou chuť. Nechá zchladnout a pak se utře s dalšími ingrediencemi. Do těsta i na polevu se přidává mořská sůl a pokud máte rádi javorový sirup, nahraďte jím med. Tradice milujeme, ale i změna má své kouzlo.

Pekanové cukroví

na 2 plechy

příprava: 1,5 hodiny + odležení těsta přes noc

Co na cukroví?

210 g másla

100 g moučkového cukru (používáme třtinový od Zdraveorechy.cz)

½ lžičky jemné mořské soli

1 žloutek

300 g hladké mouky + na pomoučnění plochy

60 g pekanové mouky (koupíte na Zdraveorechy.cz) + na podsypání

pekanové ořechy, nasekané, na ozdobu (koupíte na Zdraveorechy.cz)

Co na polevu?

100 g moučkového cukru

1 lžíce medu

1 lžíce šťávy z citronu

špetka mořské soli

3-4 lžíce teplé vody

Jak na to?

  1. Odvaž si studené máslo, přendej ho do rendlíku, přiveď k varu, stáhni na střední teplotu a za pravidelného míchání (tak, aby se ti dole nepřipálilo) vař, dokud máslo nezačne hnědnout (potrvá to asi 7 minut). Pozor nepřepal! Odstav a nech vychladnout, sem tam promíchej lžící. Pak ještě na chvíli dej máslo do ledničky nebo ven (pokud je tam zima) a nech ztuhnout. Jen tak, aby bylo roztíratelné.
  2. Máslo přendej do mísy od robota. Přidej moučkový cukr, sůl a žloutek. Pomocí metly ve tvaru „K“ při středních otáčkách vypracuj hladký krém. Poté postupně přidávej pekanovou mouku a hladkou mouku a vypracuj hladké těsto. Chvilku to potrvá, mělo by se oddělovat od krajů misí, ale i tak bude ještě trošku lepivé.
  3. Na lehce pomoučněné ploše (já přidávám i trošku pekanové mouky) ještě propracuj rukama těsto, rozděl ho na dvě stejné části a vytvaruj z nich menší koule. Každou zabal do potravinářské fólie a nech ideálně přes noc v ledničce odpočívat.
  4. Troubu předehřej na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plechy vylož pečicím papírem. Vyndej první část těsta a nech ho při pokojové teplotě povolit. Vyválej ho na plát silný asi 2 mm. Vykrájej libovolné tvary, přendej na plech kousek od sebe. Peč lehce „dorůžova“ asi 20 minut. Poté nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Mezitím upeč cukroví z druhé části těsta. Nech vychladnout.
  5. Připrav si polevu. V misce pomocí lžíce utři cukr s medem, šťávou z citronu, solí a postupně přidávej teplou vodu. Utři jemnou polevu, která nesmí být moc hustá ani tekutá. Ozdob upečené (vychladlé) cukroví polevou, a ještě posyp nasekanými pekanovými ořechy. Nech zcela ztuhnout. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *