Vejce a já aneb Proč si ho vzít na opuštěný ostrov

Vejce a já aneb Proč si ho vzít na opuštěný ostrov

Proč by mělo být první vejce? Protože pak by nebyla slepice! Věříte tomu? Ať už byla evoluce drůbeže jakákoliv, netřeba v ní dloubat. Pojďme si raději říci, proč by mělo být vejce to, co si s sebou zabalíme na opuštěný ostrov.

Proč jíst vejce?

  1. Vejce je dokonalé a přesto není na první pohled vůbec složité. Bílek a žloutek.
  2. Vejce můžete sníst syrové i vařené. Bílek si dopřávají sportovci. Žloutek se přidává do jídla malým dětem.
  3. Dohromady slouží jako pojidlo. Umí spojit těsto, tvářit se jako omeleta nebo palačinka. Propojí chutě a samo o sobě potřebuje maximálně sůl.
  4. Bez vejce by nebyla snídaně, brunch, neupekl by se koláč…

Ale není vejce jako vejce

Chcete jíst šťastné „kousky“? Pak zapomeňte na ty, co pochází z  klecového chovu slepic (označené č. 3). Nevhodné jsou i vejce od nosnic v halách (označené č. 2). Co naopak můžete? Vajíčka, která snesly slepice chované ve volném výběhu (označené č. 1) a za jako úplný ideál se považuje organický odchov, tedy vejce od farmářských slepiček (označené č. 0 nebo také ničím nepopsané).

Chytrá vsuvka: Patříme mezi ty, co podporují šťastné vejce, vždyť jsme taky Slepičárna. Dokonce odkupujeme slepice (a s nimi i kohouty) a jako kukačka je nasazujeme tam, kde jim bude dobře. To, co se teď děje kolem slepic a vajec není nic nového. Podporujte to a jenom o tom nemluvte nebo nepište. Protože, když budete ochotní platit za „nulky“, pak to teprve bude dávat smysl a někam se to celé hne…

Nikdy vejce nemyjte!

Pojďme si spolu vejce pěkně proklepnout. Skořápka by měla být pevná, neporušená. Nikdy, opravdu nikdy, vejce nemyjte vodou, porušíte tím strukturu skořápky, která slouží jako dokonalé brnění proti vnějším vlivům. Vejce tak vydrží být dlouho fit, i na ostrově. Když ho rozklepnete, žloutek by měl být pěkně žlutý, bílek by měl mít strukturu želatiny. A samozřejmě nesmí zapáchat.

Teď pozor! Téma zdraví

Vejce obsahuje cholesterol, ale taky lecitin, co cholesterol vyvažuje. Vejce uvařené natvrdo není časovaná bomba, ba naopak! A odkud se bere barva vejce? Už ve vejcovodu, to je místo, kde slepice vejce „dopeče“. Běžná plemena snáší vajíčka zbarvená dohněda, slepice s bílými ušnicemi pak obvykle bílá vejce.

Takže, ať už se chystáte na opuštěný ostrov a potřebujete jíst tzv. ALL IN ONE nebo prostě jen chcete připravit snídani, něco upéct, pak jděte do vejce od šťastných slepic. Tak, jako to děláme my ve Slepičárně.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *