Pojeďte s námi do Lisabonu za jídlem

Pojeďte s námi do Lisabonu za jídlem

Lisabon město ryb, především tresky, mořských plodů, rýže, brambor a pastel de nata! Tenhle portugalský koláček se žloutkovým krémem a nahoře správně připálený si zamilujete. Jen si k němu nedávejte cappuccino, ale radši espresso, to moc umí.

Kdy je ideální čas vydat se do Lisabonu? Za nás jednoznačně únor, březen, kdy ještě není vedro, ale sluníčko hřeje. Máte tak možnost projít si všechny památky bez návalu turistů, zastavit se na espresso s pastel de nata (často akce 2v1 za 1,50 Euro), dát si kaštany pečené v uhlí za 2,50 Euro na blešáku. Vychutnat si místní víno a zajít si na street food do Time Out Marketu nebo si počkat s lístkem, na kterém je pořadové číslo, na nefalšovaný sea food, třeba v Ramiro. Neuděláte ani chybu, když si kdekoliv dáte gelato, skvělé je například v Cacilhy. Připravte si relativně dost peněz na jídlo. Naštěstí jsou v Lisabonu porce velké, můžete je mezi sebou „shareovat“ a co víc, nemusíte nikam spěchat. Ani jezdit MHD, v centru je vše na dosah, ehm na došlap. Případně využijte staré tramvaje a projeďte se s Martini.

Portugalské speciality (nejen) pro turisty

Velkou výhodou je, že v Lisabonu se v pohodě domluvíte anglicky. Někdy dokonce dostanete jídelní lístek v angličtině! Všeobecně ale platí: Když můžeš vyhni se úplnému centru, jídlo je tam hlavně pro turisty. Na ty ale narazíte všude. Co je důležité si zapamatovat? Kdy se co v denní dobu podává. Obědy (almoço) se podávají od 13 do 15 hodin, večeře (jantar) od 20 hodin, ve 21 hodin už je restaurace obvykle nacpaná k prasknutí. Najíst se ale můžete i mezitím, v Lisabonu si na něco jako siestu nehrají. Nebo si dát jen nějaký dezert v menší pekárně, třeba mléčnou rýži (arroz doce), karamelový pudink (pudim flan) nebo pastel de nata. Láhev místního vína (garrafa) vyjde na cca 12 Euro. Co se piva týče, tak za nás stoprocentně vede Super Bock.

A teď už k jídlu. Když se usadíte, přistane vám na stole obvykle miska s olivami a pečivo. To se platí zvlášť (každé stojí kolem 1,50 Euro) a říká se tomu couvert. Co musíte stoprocentně vyzkoušet je treska (bacalhau), připravuje se čerstvá, solená a sušená, ale i mražená (zvlášť teď v zimě). Podává se s rýží nebo celými bramborami. Pak jsou tu sardinky (sardinhas assadas) grilují se solí třeba na dřevěném uhlí (na brasa) nebo je jako dárek koupíte stejně jako úhoře naložené v oleji, s chilli, citrony v malých obchůdkách nebo i v supermarketech v lokálním koutku. Pokud milujete mořské plody (marisqueiras), pak rozhodně ochutnejte humry (lavagante) a langusty (lagostas) a na ceny nekoukejte, uvádí se totiž za kilogram. Nebo máte raději maso (carne)? Na své si přijdou milovníci steaků, jehněčího (borrego) a pro fajnšmekry tu je černý vepřík (porco preto) z Alenteja. Živí se žaludy z korkového dubu. Ochutnat ale musíte, stejně jako my, grilované kuře (frango assado).

3 tipy, kam musíte v Lisabonu zajít

  1. Na blešák Feira da Ladra na kaštany

Jestli milujete blešáky, pak Trh zlodějky (Feira da Ladra) vás uhrane. Každé úterý a sobotu od 9 do 16 hodin si lidé rozloží své „cetky“ na Campo de Santa Claro vedle kostela São Vincento a dál, kam oko ani nedohlédne… Koupit můžete kuchařky, nádobí i tlačítkové mobily. Ale hlavně kaštany pečené v popelu. Ve vrchní části blešáku pak najdete i malé bistro, kavárnu, kde můžete posedět a lehce posvačit. A pak pokračujte do starého centra a stavte se podívat na výtah Elevador de Santa Justa vysoký 30 metrů, který postavil Raul Mesnier de Ponsard, žák Gustava Eifella.

  • Navštivte stylový Time Food Market

Kdo nebyl v Lisabonu v  Time Out Mercado da Ribeira jako by nebyl. Tahle zrestaurovaná tržnice z roku 1905 má teď úplně nový styl. Vpravo se nachází stánky se zeleninou, ovocem, květinami, lokálními produkty a pak také ryby a mořské plody. Na nákupy se vydejte od pondělí do soboty od 6 do 14 hodin. Nebo se sem JEN zajděte najíst. Vlevo se nachází úplně jiný prostor, úplně jiný život, hlavně ten noční! Dopřejte si hodně různorodý street food za rozumnou cenu, od burgerů, pizzy po asijskou kuchyni. Nezapomeňte si tu dát třeba hotdog s chobotnicí nebo grilované kuře. Zároveň se tu třeba i jen pije, koupíte tu dezerty, šunku, sýry i sardinky. Otevřeno je od neděle do středy od 10 – 0 hod. A od čtvrtka do soboty od 10 – 2 hodin ranních.

  • Na luxusní oběd nebo večeři do Tapisco

Chtěli jsme se podívat do vyhlášené restaurace na sea food, do Ramiro, které leží trošku dál od starého centra. Ale čekačka tam byla i po druhé hodině odpoledne taková, že jsme si přes Instagram našli ještě jeden hodně dobře vypadající místo. A měli jsme štěstí! Tapisco je blíž k centru, je malé, ale stylové. A stojí za to tam utratit peníze. Co jsme si dali? Takový mix, ze kterého jsme ujídali všichni a bohatě to stačilo. Lehce pálivou rýži s treskou (Arroz Bacalhau) za 19 Euro, nechyběla ani Paella Negra s krevetami za 29 Euro a Hueros Rotos za 13 Euro, což jsou smažené vejce s Ibérico a hranolkami. Nechte si ale místo i na dezerty! Taková Crema Catalana za 6 Euro vypadala naprosto luxusně!

Pár dalších tipů, co v Lisabonu vidět?

Staré centrum Lisabonu není tak velké. Spíš jen stoupáte nebo klesáte, ale o to pak máte krásnější pohled na město, na řeku Tejo i na protější sochu Krista v Riu (Cristo Rei) z roku 1959, je vysoká 28 m a můžete vyjet až úplně nahoru luxusním výtahem za 4 Eura. Ke Kristovi se dostanete přes most (ideálně autem) 25 de Abril. Pak rovnou pokračujte do města Almada a přímo na Cacilhas, což je přístavní část s uličkami, kde se dobře najíte. Sem vám také jezdí v rámci mhd i loď z Lisabonu. A až se budete vracet do Lisabonu (nebo obráceně) stavte se v Belému. V této části (podél řeky) najdete hodně muzeí, ale hlavně Torre de Belém, obrannou věž postavenou v manuelském stylu z let 1515-21. Dnes se dá k ní dojít i suchou nohou.

Myslete i na děti nebo na sebe a spojte svojí návštěvu Lisabonu třeba s prohlídkou Oceanária (de Lisboa). Zaslouženě patří mezi nejkrásnější v Evropě. Uprostřed je obrovské akvárium, kde v symbióze žijí žraloci, rejnoci i malé ryby. Najdete tam ale i vydry, tučňáky, chobotnice a interaktivní prostory. Nahoře, a to je nutné si připlatit, je nádherné Temporário navržené Japoncem Takashi Amano. Budete si připadat jako v oáze klidu, kde sladkovodní ryby a rostliny poklidně žijí a vám dodají neskutečně moc energie. Dole je pak kavárna, restaurace a market, vše v duchu #neplastuj. Celkově je Oceánário zaměřené na ekologii. Odtud pak můžete i na lanovku nebo se přemístit do Jardim Zoológico, kde mají delfíny. Je to hodně staré Zoo, ale má svého ducha a spoustu květin a stromů. Bohužel se tam moc nenajíte, ostatně jako skoro ve všech Zoo.

A pár tipů od nás aneb Otestováno na Slepičárně

Lisabon bylo moje vysněné město. Před třemi lety jsme byli měsíc na jihozápadě Portugalska, loni na začátku února v Portu a letos konečně Lisabon. Už teď víme, že se sem vrátíme, minimálně na jídlo. A jak jsme to měli? Sehnali jsme opravdu levnou letenku přes Pelikan.cz do Faro (4členná rodina se sedadly a příručními kufry za cca 3300 Kč). Zabookovali jsme si auto hned na letišti na týden za 1600 Kč (musíte mít cca 1200 Euro na kreditce jako zálohu) + platíte za dálnici, v autě je krabička, kde se ujeté km zapisují a ty vám pak odečtou ze zálohy. Odjeli jsme do Lisabonu, což je z Fara asi 2,5 hodiny po dálnici. Mít auto se zde rozhodně vyplatí, v centru jsou placené zóny a není to tak strašné, mhd pro 4 lidi by nás vyšlo dráž. Nebo dokonce tuk tuk, který jezdí všude (až 150 Euro na den) i s výkladem od řidiče. Dá se ale často o ceně smlouvat. Protože si můžete nakoupit super suroviny, v Lidlu mají i čerstvé ryby za směšnou cenu, pražma kilo vás stojí asi 6-7 Euro, je dobré si pronajmout byt s dobře vybavenou kuchyní. My se obvykle ubytováváme přes Airbnb. V tuhle dobu je důležité mít byt i s topením. Navíc od pronajímatele získáte i tipy, kam chodí místní, kde co koupíte a co se kde zrovna chystá jako náš Nuno. A tady je tip na apartment , kde jsme bydleli my.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *