Začínáte péct cukroví? Vadí vám, že ho nemůžete hned jíst? Pak si před adventním maratonem upečte jednoduchý koláč a podávejte ho s kávou nebo čajem o přestávce.
Tak vás možná přestane honit mlsná (nebo také ne). Ale pokud máte sraz s kamarádkami na pečení, pak se vám něco sladkého, třeba k vaječňáku, bude hodit. Nebo ho nechte doma muži a dětem jako odpustku, že jen tak domů nedorazíte. Těch výhod, proč si upéct koláč s dýní a jablky, je ale mnohem víc. Snídaně druhý den do postele, vyloupané ořechy do zásoby, zlikvidovaná dýně z ledničky… Schválně, jaké důvody potřebujete vy, abyste si ho upekli?
Tvarohový koláč s dýní a jablky
1 menší a hlubší plech
Příprava: 1 hodina
Co na koláč?
½ menší dýně Hokkaidó
2 menší jablka
1 lžička mleté skořice
1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce třtinového cukru
Co na těsto?
125 g másla pokojové teploty
1/2 hrnku moučkového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 g měkkého plnotučného tvarohu (z vaničky)
50 ml vlažného plnotučného mléka
1 ½ hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
olej a mouka na vymazání a vysypání plechu
Jak na to?
- Ze všeho nejdříve očisti dýni od semínek a i se slupkou ji nakrájej na větší kousky. Jablka zbav jádřince a také je nakrájej i se slupkou na kousky. Přendej je do mísy, zasyp skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a cukrem. Promíchej.
- Utři máslo s cukry v hladký krém. Odděl žloutky od bílků (z nich vypracuj sníh). Žloutky přidej k máslovému krému a tři. Postupně přidávej tvaroh, mléko, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka do těsta zapracuj vyšlehaný sníh. Troubu předehřej na 180°C.
- Plech vymaž olejem a vysyp polohrubou moukou. Rozlij do něj rovnoměrně těsto. Já si ještě nechávám trošku těsta navrch na náplň. Navrch rozlož „naloženou“ dýni a jablka, můžeš přelít troškou zbývajícího těsta. Peč dozlatova, asi 40 minut.
- A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech vychladnout. Poté krájej a podávej.
Právě jsem koláč upekla a musím říct, že je naprosto VYNIKAJÍCÍ. Byla to dokonalá sladká tečka k nedělnímu obědu, všichni doma se jen olizovali :-)) Akorát jsem do těsta musela přilít o dost více mléka, celkem to bylo něco kolem 300 ml. Konzistence těsta byla totiž hoodně hutná. Hádám, že vy ste použila vaničkový tvaroh?
Zdravíme a moc děkujeme za milý komentář. Ano, tvaroh byl vaničkový:-) Krásný den přeje Slepičárna