Proč si upéct tvarohový koláč s dýní a jablky? Známe minimálně 5 důvodů

Proč si upéct tvarohový koláč s dýní a jablky? Známe minimálně 5 důvodů

Začínáte péct cukroví? Vadí vám, že ho nemůžete hned jíst? Pak si před adventním maratonem upečte jednoduchý koláč a podávejte ho s kávou nebo čajem o přestávce.

Tak vás možná přestane honit mlsná (nebo také ne). Ale pokud máte sraz s kamarádkami na pečení, pak se vám něco sladkého, třeba k vaječňáku, bude hodit. Nebo ho nechte doma muži a dětem jako odpustku, že jen tak domů nedorazíte. Těch výhod, proč si upéct koláč s dýní a jablky, je ale mnohem víc. Snídaně druhý den do postele, vyloupané ořechy do zásoby, zlikvidovaná dýně z ledničky… Schválně, jaké důvody potřebujete vy, abyste si ho upekli?

Tvarohový koláč s dýní a jablky

1 menší a hlubší plech

Příprava: 1 hodina

Co na koláč?

½ menší dýně Hokkaidó

2 menší jablka

1 lžička mleté skořice

1 lžíce nasekaných vlašských ořechů

2 lžíce třtinového cukru

Co na těsto?

125 g másla pokojové teploty

1/2 hrnku moučkového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru

4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 g měkkého plnotučného tvarohu (z vaničky)

50 ml vlažného plnotučného mléka

1 ½ hrnku polohrubé mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

olej a mouka na vymazání a vysypání plechu

Jak na to?

  1. Ze všeho nejdříve očisti dýni od semínek a i se slupkou ji nakrájej na větší kousky. Jablka zbav jádřince a také je nakrájej i se slupkou na kousky. Přendej je do mísy, zasyp skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a cukrem. Promíchej. 
  2. Utři máslo s cukry v hladký krém. Odděl žloutky od bílků (z nich vypracuj sníh). Žloutky přidej k máslovému krému a tři. Postupně přidávej tvaroh, mléko, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka do těsta zapracuj vyšlehaný sníh. Troubu předehřej na 180°C. 
  3. Plech vymaž olejem a vysyp polohrubou moukou. Rozlij do něj rovnoměrně těsto. Já si ještě nechávám trošku těsta navrch na náplň. Navrch rozlož „naloženou“ dýni a jablka, můžeš přelít troškou zbývajícího těsta. Peč dozlatova, asi 40 minut.
  4. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech vychladnout. Poté krájej a podávej. 
2 Comments
  1. Právě jsem koláč upekla a musím říct, že je naprosto VYNIKAJÍCÍ. Byla to dokonalá sladká tečka k nedělnímu obědu, všichni doma se jen olizovali :-)) Akorát jsem do těsta musela přilít o dost více mléka, celkem to bylo něco kolem 300 ml. Konzistence těsta byla totiž hoodně hutná. Hádám, že vy ste použila vaničkový tvaroh?

    1. Zdravíme a moc děkujeme za milý komentář. Ano, tvaroh byl vaničkový:-) Krásný den přeje Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *