Jsme národ, co miluje řízky. Dáváme si je v restauracích, jídelnách, chceme je o víkendu k obědu a děti si je objednávají na narozeninové oslavy. Co dodat?
Snad jen to, že nemusí být řízek jen vepřový nebo „kuřízek“, ale že je i plněný, telecí, králičí a takhle bych mohla jmenovat donekonečna. Co já ale zbožňuju, je klasický Holanďák. Tedy mleté maso se sýrem obalené v trojobalu. Klasika na pánev i do trouby. Hlavně, když je uvnitř šťavnatý a teče z něj tuk. Dietní verzi v tomhle receptu fakt nehledejte…
Holandský řízek „Holanďák“
4 porce
příprava: 45 minut
Co na holandský řízek?
600 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)
120 g eidamu (45%), nastrouhaného
sůl a pepř
2 vejce
petrželka
hladká mouka, asi 2 vejce, sůl, pepř a strouhanka na obalení v trojobalu
olej na smažení
uvařené brambory s máslem na podávání
Jak na to?
- Ideálně vychlazené mleté maso můžeš v robotu promíchat s nastrouhaným sýrem, solí, pepřem, vejci a nasekanou petrželkou. Z vypracované směsi tvoř karbanátky a ty obaluj v trojobale. Nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích dochucených solí a pepřem a nakonec ve strouhance.
- Předehřej si troubu na 160°C. Holandské řízky smaž na pánvi v oleji z obou stran dozlatova. Pak je přendej na plech a nech „dojít“ v troubě, stačí 10 minut, ať nejsou uvnitř moc vysušené. Podávej s uvařenými bramborami, třeba prohřátými s kouskem másla, jako to děláme my.