Jak na holandský řízek zvaný „Holanďák“

Jak na holandský řízek zvaný „Holanďák“

Jsme národ, co miluje řízky. Dáváme si je v restauracích, jídelnách, chceme je o víkendu k obědu a děti si je objednávají na narozeninové oslavy. Co dodat?

Snad jen to, že nemusí být řízek jen vepřový nebo „kuřízek“, ale že je i plněný, telecí, králičí a takhle bych mohla jmenovat donekonečna. Co já ale zbožňuju, je klasický Holanďák. Tedy mleté maso se sýrem obalené v trojobalu. Klasika na pánev i do trouby. Hlavně, když je uvnitř šťavnatý a teče z něj tuk. Dietní verzi v tomhle receptu fakt nehledejte…

Holandský řízek „Holanďák“

4 porce

příprava: 45 minut

Co na holandský řízek?

600 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)

120 g eidamu (45%), nastrouhaného

sůl a pepř

2 vejce

petrželka

hladká mouka, asi 2 vejce, sůl, pepř a strouhanka na obalení v trojobalu

olej na smažení

uvařené brambory s máslem na podávání

Jak na to?

  1. Ideálně vychlazené mleté maso můžeš v robotu promíchat s nastrouhaným sýrem, solí, pepřem, vejci a nasekanou petrželkou. Z vypracované směsi tvoř karbanátky a ty obaluj v trojobale. Nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích dochucených solí a pepřem a nakonec ve strouhance.
  2. Předehřej si troubu na 160°C. Holandské řízky smaž na pánvi v oleji z obou stran dozlatova. Pak je přendej na plech a nech „dojít“ v troubě, stačí 10 minut, ať nejsou uvnitř moc vysušené. Podávej s uvařenými bramborami, třeba prohřátými s kouskem másla, jako to děláme my.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *