Jak na vepřový řízek s bramborovým salátem

Jak na vepřový řízek s bramborovým salátem

Co by mělo přijít na řadu po Holanďáku? Klasický vepřový řízek s bramborovým salátem tak, jak jej dělá můj chef. Prostě tradičně!

Vzpomínám si, jak jsem se jednou Honzy Punčocháře ptala na fígle na smažené řízky. Dal mi jich hned několik, ale co se u nás doma fakt ujalo, bylo „dojetí“ vepřového řízku na chlebu v troubě. Kuřecí to rozhodně nepotřebuje, ale když máte flákotu masa, třeba krkovičku nebo maso s kostí, pak se často uvnitř řízek pořádně neudělá a trojobal je dost připálený. Jak tedy na to? Řízky smažte v hlubší pánvi ponořené v sádle, přepuštěném másle nebo fritovacím oleji. Troubu předehřejte na 100°C, plech vyložte plátky chleba a navrch rozložte smažené řízky. Vložte do trouby a nechte ještě asi 10 minut dojet. Řízky zůstanou krásně šťavnaté.

P.S. Ale než se pustíš do řízků, ze všeho nejdříve začni s bramborovým salátem, i když je v receptu až na druhém místě. Nejlepší je přes noc v chladu uleželý…

Řízek s bramborovým salátem

4 porce

příprava: řízek 40 minut a salát 70 minut + odležení

Co na řízek?

4 plátky vepřové krkovice (cca po 200 g)

sůl a pepř

hladká mouka na obalení

3 větší vejce + sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice a 2 lžíce smetany 12%

domácí strouhanka na obalení

vepřové sádlo + fritovací olej (půl na půl) na smažení

chleba na podložení řízků

citron k podávání (nemusí být)

petrželka

Jak na řízek?

  1. Nakrájej si plátky z krkovice, přes pevnou potravinářskou fólii je klouby prstů natluč. Maso osol, opepři a vetři sušený česnek.
  2. Připrav si trojobal. Maso obal nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku vyšlehaným se solí, pepřem, hořčicí a smetanou. Nakonec ve strouhance.
  3. Řízky smaž ponořené v pánvi na mixu sádla s olejem dozlatova z obou stran. Přendej je na plech vyložený plátky chleba a nech dojít v troubě viz návod na začátku článku (při 100°C asi 10 minut).
  4. Podávej s citronem, bramborovým salátem a nasekanou petrželkou.

Co na bramborový salát?

1 kg salátových brambor

3 mrkve

1/2 celeru

2 petržele

2 šalotky

asi 10 kyselých okurek

4 vejce natvrdo

9 lžic majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl a pepř

Jak na bramborový salát?

  1. Brambory i se slupkou uvař na skus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slij a nech je vychladnout. Pak brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Přendej je do větší mísy.
  2. Oloupej mrkve, celer a petržele, nakrájej na menší kostičky a uvař na skus ve vodě. Poté je slij do cedníku, nech je okapat a vychladnout. Oloupané šalotky a okurky nadrobno nakrájej. Uvař vejce, oloupej a nakrájej na kostičky. Přidej do mísy a promíchej.
  3. Zlehka vmíchej majonézu, hořčici, dochuť solí a pepřem. Mísu přikryj potravinářskou fólií a nech salát v chladu ideálně přes noc uležet. Pak jej ještě promíchej a případně dochuť solí a pepřem. Podávej s řízkem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *