Když mexickou kuchyni, pak chilli con carne!

Když mexickou kuchyni, pak chilli con carne!

Nebudeme tvrdit, že bůhvíjak skvěle umíme mexickou kuchyni. Od toho tady jsou jiní machři. Ale chilli con carne se u nás doma sem tam dělá. A tak jsme se rozhodli, že vám na Slepičárnu dáme náš recept.

Chilli papričky a opravdu kvalitní hořká čokoláda umí dělat zázraky. Pak jsou tu fazole. Jasně že ty, co se namočí přes noc a pak vaří, jsou jiná kategorie než sterilované. Ale když nemáte čas? Nesmí chybět ani kvalitní hovězí maso, ideálně doma namleté, voňavá rajčata (nebo aspoň loupaná) a čerstvé lístky koriandru. Víme, že chilli con carne, stejně jako jiná mexická omáčka, se podává s plackami nebo pečivem (dle rady pana Puldy), ale u nás doma hřešíme s rýží…

Chilli con carne

4 porce

Příprava: 50 minut ( z toho asi 35 minut vaření)

Co na chilli con carne?

1 cibule

1 lžíce vepřového sádla

2 stroužky česneku

600 g hovězího mletého masa

sůl a pepř

2 červené kapie

400 g loupaných rajčat (1 plechovka)

1 až 2 chilli papričky dle chuti

400 g červených nebo bílých konzervovaných fazolí

500 ml rajčatového pyré (passata di pomodoro)

1 hrst sušeného oregana

2 velké hrsti čerstvého koriandru

20 g hořké čokolády (např. Lindt Excellence 70%)

rýže na podávání

Jak na to?

  1. Cibuli nadrobno nakrájej. Na sádle ji orestuj dozlatova, přidej nasekaný česnek a mleté hovězí maso. Osol, opepři a nech dusit. Jakmile se z orestovaného masa odpaří přebytečná tekutina, přidej na malé kostičky nakrájené papriky, loupaná rajčata, nasekané chilli papričky a slité fazole.
  2. Vmíchej pyré (passatu), oregano a nech ještě 10 minut podusit. V případě potřeby podlij vodou. Na závěr přidej čokoládu a polovinu nasekaného koriandru, dochuť solí a pepřem. Chilli con carne podávej s uvařenou rýží, s plackami nebo s pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *