Nebudeme tvrdit, že bůhvíjak skvěle umíme mexickou kuchyni. Od toho tady jsou jiní machři. Ale chilli con carne se u nás doma sem tam dělá. A tak jsme se rozhodli, že vám na Slepičárnu dáme náš recept.
Chilli papričky a opravdu kvalitní hořká čokoláda umí dělat zázraky. Pak jsou tu fazole. Jasně že ty, co se namočí přes noc a pak vaří, jsou jiná kategorie než sterilované. Ale když nemáte čas? Nesmí chybět ani kvalitní hovězí maso, ideálně doma namleté, voňavá rajčata (nebo aspoň loupaná) a čerstvé lístky koriandru. Víme, že chilli con carne, stejně jako jiná mexická omáčka, se podává s plackami nebo pečivem (dle rady pana Puldy), ale u nás doma hřešíme s rýží…
Chilli con carne
4 porce
Příprava: 50 minut ( z toho asi 35 minut vaření)
Co na chilli con carne?
1 cibule
1 lžíce vepřového sádla
2 stroužky česneku
600 g hovězího mletého masa
sůl a pepř
2 červené kapie
400 g loupaných rajčat (1 plechovka)
1 až 2 chilli papričky dle chuti
400 g červených nebo bílých konzervovaných fazolí
500 ml rajčatového pyré (passata di pomodoro)
1 hrst sušeného oregana
2 velké hrsti čerstvého koriandru
20 g hořké čokolády (např. Lindt Excellence 70%)
rýže na podávání
Jak na to?
- Cibuli nadrobno nakrájej. Na sádle ji orestuj dozlatova, přidej nasekaný česnek a mleté hovězí maso. Osol, opepři a nech dusit. Jakmile se z orestovaného masa odpaří přebytečná tekutina, přidej na malé kostičky nakrájené papriky, loupaná rajčata, nasekané chilli papričky a slité fazole.
- Vmíchej pyré (passatu), oregano a nech ještě 10 minut podusit. V případě potřeby podlij vodou. Na závěr přidej čokoládu a polovinu nasekaného koriandru, dochuť solí a pepřem. Chilli con carne podávej s uvařenou rýží, s plackami nebo s pečivem.