Narozeninový čokoládový dort POOPSIE

Narozeninový čokoládový dort POOPSIE

Už jste někdy dělali narozeninový dort ve tvaru hovínka? Pokud i vaše dítě miluje POOPSIE, dělá doma různé slizy, pak tuhle čokoládovou variantu rozhodně ocení.

Když jsem se rozmýšlela, co Thee upeču za dort k oslavě 12 narozenin, bylo to snadné. Miluje POOPSIE a čokoládu. Nic nemohlo být jednoduššího, jen jsem se bála, že mi čokoládový krém nebude držet. Inspirovala jsem se v kuchařce Sladké bary od Stáni Mutlové a místo cupcakes jsem upekla menší dort. Ale cupcakes jsou taky super volba, když máte na oslavu pozvaný celý gang holčiček se stejnou úchylkou na POOPSIE. Takže máte hned dvě možnosti, co z těsta upéct.

Čokoládový dort POOPSIE

Forma na dort o průměru 20 cm

Příprava: 1,5 hodiny + chlazení

Co na čokoládový korpus?

2 vejce

100 g třtinového cukru

kůra z limetky

80 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový) + na vymazání formy

200 g polohrubé mouky + na vysypání formy

2 lžíce kakaa holandského typu (mám od Lindt)

1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů

150 ml plnotučného mléka

Co na čokoládový krém?

500 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem Lindt Excellence mléčnou a 70%)

360 g zakysané smetany

1 lžíce malinové marmelády

maliny, ostružiny a borůvky na ozdobu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 170°C. V robotu vyšlehej pomocí balónové metly vejce spolu s cukrem a kůrou z limetky do pěny. Vše se musí propojit. Pak přilij olej a krátce prošlehej. Mouku, kakao a kypřící prášek prosej do mísy. Postupně do těsta zapracovávej sypkou směs a mléko. Vždy po částech, prošlehej a až se spojí, přidej další část.
  2. Formu na dort vymaž olejem a vysyp moukou. Čokoládové těsto do ní rovnoměrně nalij a peč v předehřáté troubě asi 40 minut. A jak poznáš, že je korpus uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Korpus nech na mřížce vychladnout.
  3. Mezitím ve vodní lázni rozpusť nalámanou čokoládu, nesmíš ji ale nechat přehřát. Jakmile se rozpustí, odstav ji a lehce zapracuj zakysanou smetanu. Můžeš i ručním mixérem, ale jen krátce – tak, aby se opět ingredience propojily. Nech čokoládový krém v ledničce asi 30 minut vychladnout. Krém musí držet tvar.
  4. Vychladlý korpus podélně rozřízni. Já korpus zarovnala i ze shora a to, co jsem odřízla, jsem nadrobila pak na ozdobu dortu. Odděl si menší část krému, do něj vmíchej lžíci malinové marmelády a potři jí spodní část korpusu. Přidej čerstvé maliny a přiklop. Boky dortu ozdob krémem, já vytvářela špachtlí takové rybí šupinky, protože byl krém ztuhlejší.
  5. Pomocí špachtle potři i vrchní část dortu. Zbývající čokoládový krém přendej do zdobícího sáčku s větším otvorem dole a vytvaruj na dort „hovínko“ aneb Poopsie. Po stranách rozdrob odříznutý kousek korpusu a rozlož borůvky, maliny, ostružiny. Cokoliv tě napadne. Já pak použila ještě oči z kreativního setu. Ty se ale nejedly. Nech vychladnout a pak teprve podávej.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *