Jak na sladké Velikonoce: beránek, věnec nebo mini mazance?

Jak na sladké Velikonoce: beránek, věnec nebo mini mazance?

Pečete na Velikonoce klasiku? Máte svůj oblíbený recept nebo hledáte na internetu inspiraci a jistotu? Mám pro vás souhrn tří sladkých jídel, které k svátkům jara prostě patří!

Z kolika vajec beránka? Jak na kynuté těsto? Umím zaplést cop (já moc ne:-) a z toho věnec? Povede se mi mazanec? Tyhle a mnoho jiných otázek si rok co rok dávám. Slibuju si, že do kuchyně na svátky ani „nepáchnu“ a pak to vzdám a stejně se vrhnu na pečení. Není nic lepšího, než když celá kuchyň voní a já vím, že si ráno můžu dát kus sladkého pečiva s úctyhodnou dávkou másla. Jestli to máte stejně, napište mi, ať v tom nelítám sama. Děkuju.

Velikonoční máslový beránek

1 větší forma na beránka

příprava: 2 hodiny

Co na beránka?

200 g změklého másla

200 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

5 vajec

400 g polohrubé mouky

1 ½ sáčku kypřícího prášku

250 ml plnotučného mléka

1 lžíce šťávy z citronu

kůra z citronu

hrst nasekaných sušených švestek

hrst nasekaných sušených brusinek

máslo (nebo sádlo) na vytření formy

přesátá strouhanka na vysypání formy

moučkový cukr na posypání beránka

Jak na to?

  1. Utři změklé máslo s cukry do pěny. Postupně zašlehej vejce jedno po druhém. Prosej mouku s kypřícím práškem a nahřej mléko. Do pěny postupně zašlehávej mouku s kypřícím práškem a mléko. Nakonec přidej šťávu a kůru z citronu, nasekané švestky a brusinky, zlehka promíchej.
  2. Předehřej si troubu na 160°C. Máslem vymaž důkladně formu na beránka a vysyp ji strouhankou. Rozlij těsto do formy a dej péct. Velký beránek se peče asi 70 minut. A jak poznáš, že je beránek uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  3. Upečeného beránka nech chladnout na kuchyňské mřížce asi 10 minut, poté jej opatrně vyklop a nech úplně vystydnout. Zasyp moučkovým cukrem a podávej.

Velikonoční kynuté věnce

na 2 věnce

příprava: 2 hodiny

Co na věnce?

250 ml plnotučného mléka

30 g čerstvého droždí

100 g třtinového nebo krupicového cukru

1 vanilkový cukr

kůra z citronu

2 žloutky + 1 celé vejce na potření

110 g másla

špetka soli

500 g hladké mouky na kynutí (máme Babiččinu volbu) + na podsypání

2 hrsti nasekaných brusinek (ideálně naložených v tuzemáku)

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Do části vlažného mléka rozdrob droždí a přidej lžíci cukru. Nech v teple vzejít kvásek. Mezitím utři žloutky se změklým máslem, cukry a kůro z citronu v krém.
  2. Přidej vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko, sůl, přesátou mouku a část brusinek. Uhněť těsto, v robotu to trvá kratší dobu (nesmí se lepit na stěny). Ještě na moukou posypaném válu rukama propracuj, přendej do mísy, zakryj čistou utěrkou a nech aspoň hodinu v teple kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Těsto na pomoučněném válu rozděl na 2 díly, ty zase každý na 3 díly. Uválej z nich stejné válečky, upleť z nich copy, konce spoj k sobě tak ti vzniknou dva věnce. Přendej je na plechy vyložené pečicím papírem. Doprostřed dej kovový kroužek na burgery nebo malou kokotku, ať si těsto udrží tvar věnce. Nech je ještě chvilku kynout. Pak je potři vyšlehaným vejcem a ozdob druhou částí brusinek.
  4. Troubu předehřej na 180°C. Věnce peč dozlatova, asi 25 minut. Průběžně je ještě můžeš potřít vyšlehaným vejcem. Po upečení opatrně vyndej to, co máš uvnitř věnců, vnitřní část věnce ještě potři vyšlehaným a ještě nech v teplé troubě zezlátnout střed. Poté vyndej, nech vychladnout a zlehka zasyp moučkovým cukrem.

Velikonoční mini mazance

10 mini mazanců

příprava: 80 minut + 90 minut kynutí

Co na mini mazance?

170 ml plnotučného mléka

15 g čerstvého droždí

300 g hladké špaldové mouky + na podsypání

40 g třtinového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 bio vanilkový cukr)

špetka soli

1 lžička mleté skořice

kůra z 1 bio citronu

1 vejce

40 g másla + dalších 50 g na pomazání

2 hrsti rozinek

hrst nasekaných vlašských ořechů

plátky mandlí na ozdobu

1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

moučkový cukr na posypání

máslo a marmeláda k podávání

Jak na to?

  1. Do nahřátého (ale ne horkého) mléka rozdrob droždí, přidej trošku z odměřeného cukru a nech v teple vzejít kvásek. Zabere to tak 5 minut. Mezitím prosej mouku do mísy od robota. Přidej cukry, špetku soli, skořici a kůru z citronu. Rozklepni k nim celé vejce a přilej rozpuštěné vlažné máslo.
  2. Nakonec vmíchej vzešlý kvásek a v robotu (pomocí hnětacího háku) propracuj hladké těsto. Můžeš i ručně, ale je to hodně pracné, těsto se nesmí lepit, někdy to trvá i víc jak 10 minut, tak buď trpělivá/ý. Těsto ještě zlehka na vále posypaném moukou, propracuj, přendej ho do mísy a přikryj utěrkou. Nech ho v teple kynout minimálně 50 minut (ideální je tak hodinka).
  3. Nakynuté těsto ještě propracuj spolu s rozinkami (část si jich nech na ozdobu) a nasekanými vlašskými ořechy. Rozděl na 10 dílů, z těch udělej koule tak akorát do dlaně. Jednotlivé mini mazance vlož do máslem vymazané formy na muffiny. Přikryj utěrkou a nech ještě 30 minut kynout.
  4. Mezitím rozehřej máslo, přidej k němu pomerančovou šťávu, tuzemák a zbývající rozinky. Předehřej si troubu na 150°C. Po nakynutí mazance potři máslovou směsí, ozdob rozinkami a peč dozlatova, asi 40 minut. Průběžně můžeš mini mazance ještě pomazat směsí.
  5. Nech vychladit na mřížce, pak vyndej, z muffinové formy to jde opravdu snadno. Zlehka zasyp moučkovým cukrem a podávej s máslem a třeba i marmeládou.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *