Zapečte si roládu z bůčku s nádivkou ze špenátu a sušených rajčat

Zapečte si roládu z bůčku s nádivkou ze špenátu a sušených rajčat

Jak jste na tom s vepřovým? Patří bůček mezi to maso, po kterém se vám sbíhají sliny? Pak se vrhněte do rolování rolády se šťavnatou nádivkou, jako to dělá můj Chef.

Pojďme si tu na rovinu říct, že maso od rána do večera nemusí být naším denním chlebem. Na druhou stranu, pokud si chceme dopřát jednou za čas něco výjimečného, šťavnatého, chystáme třeba rodinný oběd na neděli nebo si chceme zajít na českou kuchyni do dobré restaurace, pak je bůček tou pravou volbou. A co k němu? Jasně že šťouchačky!

Plněná roláda z bůčku

4 porce

příprava: 2 hodiny

Co na bůček?

800 g bůčku vcelku (bez žeber a kůže)

olej

1 cibule

3 stroužky česneku

80 g sušených rajčat (ideálně v oleji)

500 g listového špenátu (čerstvého)

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

sůl a pepř

Co na šťouchané brambory?

600 g brambor typu A, B

máslo

2 jarní cibulky

½ pórku

sůl a růžový pepř

Jak na to?

  1. Rozlož si na prkénko bůček tukem dolů a nařízni ho podélně tak, aby vznikla co největší plocha. Paličkou na maso přes fólii bůček naklepej, z obou stran osol a opepři.
  2. Připrav si nádivku. Na oleji orestuj nasekanou cibulku a česnek, přidej nakrájená sušená rajčata, spařený špenát a žloutky. Osol, opepři a krátce orestuj. Nech vychladnout a nakonec zlehka vmíchej vyšlehaný sníh z bílků a odstav.
  3. Předehřej si troubu na 160°C. Na rozložené maso rozprostři nádivku (ne až k okrajům!), bůček zaroluj a zavaž provázkem. Přendej do pekáčku, podlij troškou vody, navrch dej kousek másla, přiklop a peč hodinu a půl. Mezitím si uvař brambory ve slupce do měkka v osolené vodě.
  4. Poté bůček odklop, podlij podle potřeby, maso zalij výpekem a teplotu v troubě zvyš na 200°C. Peč odklopené dozlatova, asi 15 až 20 minut. Uvařené brambory oloupej. V hrnci rozehřej máslo, zlehka orestuj nakrájenou jarní cibulku a pórek, potom odstav z plotny. Přidej brambory, sůl a růžový pepř a rozšťouchej.
  5. Upečenou roládu z bůčku zbav provázku, nakrájej ji na plátky a podávej se šťouchanými bramborami polité šťávou z výpeku.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *