Makový dort a koláč (nejen) ke Dni matek

Makový dort a koláč (nejen) ke Dni matek

Všeobecně se o mně i mé rodině ví, že milujeme mák. Dáváme ho všude, kde se v receptech dá. A tenhle koláč je víc než jen maková bomba. Je to dort k jakémukoliv výročí.

Hodí se ale i k normálnímu posezení u kafe, čaje, na svačinu pro děti do školy. Ke snídani o víkendu. Můžete si ho dát jen tak nebo nahoru vyšlehat šlehačku, ozdobit dort i díly koláče vanilkovou zmrzlinou, přidat ovoce, mátu, meduňku. Nebojte se ani jedlých kytek. Hlavně, když si na něm pochutnáte stejně jako my. A pokud jste maminky, pak neznám nic lepšího k tomu našemu svátku, než je doma upečený koláč!

P.S. Proč dort i koláč? Za prvé jsem toho těsta udělala až moc na jednu dortovou formu. Za druhé proto, že jsem si řekla, že když dort někomu věnujete, zůstane vám koláč pro vás! A to není vůbec k zahození…

Makový dort a koláč

forma na koláč o průměru 26 cm + na dort o průměru 16 cm

příprava: 80 minut + 1 hodina na odpočinutí těsta

Co na těsto na koláč?

400 g polohrubé mouky

80 g hladké špaldové mouky

2 lžičky prášku do pečiva

150 g třtinového cukru

200 g másla + na vymazání forem

6 až 8 lžic mléka

Co na makovou náplň?

4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

100 g třtinového cukru

kůra z 1 bio citronu

250 g Ricotty

500 ml plnotučného mléka

1 sáček vanilkového pudinku

200 g mletého máku

Co na ozdobu?

vanilková zmrzlina

maliny

čerstvá máta

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na koláč. Do větší mísy odvaž mouky, přidej prášek do pečiva, cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Propracuj ideálně prsty lepivější drobenku. Chvilku to trvá! Pak postupně přidávej mléko a těsto znovu a znovu propracovávej, dokud nevytvoříš jednu velkou kouli (hodně práce za tebe odvede i robot s hnětacím hákem). Tu pak rozděl na větší a menší podle formy.
  2. Formy si vymaž máslem. Nejdřív začni dortovou formou, prsty rozmačkej těsto ode dna do krajů tak, aby bylo až do ¾ formy a zároveň ti na dně zůstal asi tak 1 cm těsta. To stejné udělej s formou na koláč. Dno propíchej vidličkou a dej obojí do chladu na 1 hodinu odležet.
  3. Poté si předehřej troubu na 180°C, na dno (pokud nemáš troubu s párou) si dej rendlík s vodou. V robotu vyšlehej pomocí balonové metly žloutky s cukrem a kůrou z citronu do světlého krému. Postupně po lžících přidávej ricottu. Odměř si mléko, rozmíchej v něm pudingový prášek a mletý mák. Vlij to k směsi do mísy od robota a zapracuj. Bílky vyšlehej a nakonec je do náplně zlehka vmíchej.
  4. Makovou náplň rozděl na těsto do forem tak, aby nebyla výš než jsou okraje těsta. Vlož do předehřáté trouby a peč dozlatova, asi 45 minut. Poté nech vychladnout na roštu a nakonec zdob třeba vanilkovou zmrzlinou, malinami a mátou.

TIP, když ti zbyde náplň:

Přidej do mísy 1 hrnek o objemu 250 ml polohrubé mouky a ještě 1 lžičku prášku do pečiva, promíchej a těsto rozděl do 8 větších muffinů nebo 12 menších a upeč při 180°C dozlatova, asi 20 až 25 minut, podle velikosti.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *