Všeobecně se o mně i mé rodině ví, že milujeme mák. Dáváme ho všude, kde se v receptech dá. A tenhle koláč je víc než jen maková bomba. Je to dort k jakémukoliv výročí.
Hodí se ale i k normálnímu posezení u kafe, čaje, na svačinu pro děti do školy. Ke snídani o víkendu. Můžete si ho dát jen tak nebo nahoru vyšlehat šlehačku, ozdobit dort i díly koláče vanilkovou zmrzlinou, přidat ovoce, mátu, meduňku. Nebojte se ani jedlých kytek. Hlavně, když si na něm pochutnáte stejně jako my. A pokud jste maminky, pak neznám nic lepšího k tomu našemu svátku, než je doma upečený koláč!
P.S. Proč dort i koláč? Za prvé jsem toho těsta udělala až moc na jednu dortovou formu. Za druhé proto, že jsem si řekla, že když dort někomu věnujete, zůstane vám koláč pro vás! A to není vůbec k zahození…
Makový dort a koláč
forma na koláč o průměru 26 cm + na dort o průměru 16 cm
příprava: 80 minut + 1 hodina na odpočinutí těsta
Co na těsto na koláč?
400 g polohrubé mouky
80 g hladké špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150 g třtinového cukru
200 g másla + na vymazání forem
6 až 8 lžic mléka
Co na makovou náplň?
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
100 g třtinového cukru
kůra z 1 bio citronu
250 g Ricotty
500 ml plnotučného mléka
1 sáček vanilkového pudinku
200 g mletého máku
Co na ozdobu?
vanilková zmrzlina
maliny
čerstvá máta
Jak na to?
- Připrav si těsto na koláč. Do větší mísy odvaž mouky, přidej prášek do pečiva, cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Propracuj ideálně prsty lepivější drobenku. Chvilku to trvá! Pak postupně přidávej mléko a těsto znovu a znovu propracovávej, dokud nevytvoříš jednu velkou kouli (hodně práce za tebe odvede i robot s hnětacím hákem). Tu pak rozděl na větší a menší podle formy.
- Formy si vymaž máslem. Nejdřív začni dortovou formou, prsty rozmačkej těsto ode dna do krajů tak, aby bylo až do ¾ formy a zároveň ti na dně zůstal asi tak 1 cm těsta. To stejné udělej s formou na koláč. Dno propíchej vidličkou a dej obojí do chladu na 1 hodinu odležet.
- Poté si předehřej troubu na 180°C, na dno (pokud nemáš troubu s párou) si dej rendlík s vodou. V robotu vyšlehej pomocí balonové metly žloutky s cukrem a kůrou z citronu do světlého krému. Postupně po lžících přidávej ricottu. Odměř si mléko, rozmíchej v něm pudingový prášek a mletý mák. Vlij to k směsi do mísy od robota a zapracuj. Bílky vyšlehej a nakonec je do náplně zlehka vmíchej.
- Makovou náplň rozděl na těsto do forem tak, aby nebyla výš než jsou okraje těsta. Vlož do předehřáté trouby a peč dozlatova, asi 45 minut. Poté nech vychladnout na roštu a nakonec zdob třeba vanilkovou zmrzlinou, malinami a mátou.
TIP, když ti zbyde náplň:
Přidej do mísy 1 hrnek o objemu 250 ml polohrubé mouky a ještě 1 lžičku prášku do pečiva, promíchej a těsto rozděl do 8 větších muffinů nebo 12 menších a upeč při 180°C dozlatova, asi 20 až 25 minut, podle velikosti.