2 recepty na rebarborový koláč (ze zbytků)

2 recepty na rebarborový koláč (ze zbytků)

Také umíte péct jen pro celou armádu? Zůstává vám těsto a řešíte, co s ním? Nemůžete se rozhodnout, jestli chcete jen drobenkový koláč nebo tvarohový koláč s drobenkou? A máte dost rebarbory?

Tolik otázek a odpověď je přitom jednoduchá. Prostě zadělejte těsto, netrapte se s tím, jestli ho máte víc, než snese vaše koláčová forma. Prostě ten zbytek dejte do menší formy, vyšlehejte tvarohovou náplň, přidejte zbývající rebarboru i drobenku. A trápit se s tím, jestli to někdo sní? Prostě pozvěte hosty nebo se vy pozvěte na návštěvu k někomu, koho jste už dlouho neviděli. NEBO. Prostě uspořádejte piknik!!!

Rebarborový koláč s drobenkou

1 velká forma na koláč

příprava: 60 minut

Co na těsto?

2 vejce

½ hrnku třtinového cukru

kůra z 1 BIO citronu

1 hrnek plnotučného mléka

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

½ hrnku oleje + na vymazání formy

Co na náplň?

4 stonky rebarbory

1 lžíce másla

4 lžíce třtinového cukru

Co na drobenku?

1 lžíce másla

4 lžíce třtinového cukru

špetka mleté skořice

4-5 lžic polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Utři vejci spolu s cukrem a kůrou z citronu do světlé pěny. Poté přidávej postupně mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj olej. 
  2. Rebarboru nakrájej na menší kousky. Na pánvi rozehřej máslo s cukrem, poté vmíchej rebarboru a nech zlehka podusit. Stačí krátce, ať není moc rozvařená. Odstav a nech trošku vychladnout.
  3. Formu na koláč vymaž olejem, vysyp moukou. Troubu předehřej na 180°C. V míse prsty rozdrob máslo s cukrem, skořicí a moukou. Do formy nalij těsto, když ti zbyde nevadí! 
  4. Navrch dej podušenou rebarboru a zasyp drobenkou. Koláč peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Pak ho nech na mřížce vychladnout a podávej. 

Tvarohový koláč s rebarborou

1 velká forma na koláč (nebo 1 malá forma na koláč „ze zbytků“) 

příprava: 60 minut

Co na těsto?

2 vejce

½ hrnku třtinového cukru

kůra z 1 BIO citronu

1 hrnek plnotučného mléka

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

½ hrnku oleje + na vymazání formy

Co na tvarohovou náplň?

2 měkké plnotučné tvarohy (1 tvaroh pro koláč „ze zbytků“)

2 vejce (1 vejce pro koláč „ze zbytků“)

4 lžíce třtinového cukru (2 lžíce pro koláč „ze zbytků“)

4 stonky rebarbory (2 stonky pro koláč „ze zbytků“)

Co na drobenku?

1 lžíce másla

4 lžíce třtinového cukru

špetka mleté skořice

4-5 lžic polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Utři vejci spolu s cukrem a kůrou z citronu do světlé pěny. Poté přidávej postupně mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj olej. 
  2. Formu na koláč vymaž olejem, vysyp moukou. Troubu předehřej na 180°C. V míse utři tvaroh spolu s vejci a cukrem. Rebarboru nakrájej na menší kousky. V míse prsty rozdrob máslo s cukrem, skořicí a moukou. 
  3. Do formy nalij těsto, navrch dej tvarohovou náplň, pak rebarboru a nakonec drobenku. Koláč peč dozlatova, asi 40 minut. Nech ho na mřížce vychladnout a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *