Nadýchaná letní třešňová bublanina

Nadýchaná letní třešňová bublanina

Jakmile dozrají třešně, dostanu chuť na bublaninu. Mám to tak od dětství. Musí být nadýchaná, vláčná a rozhodně bez pecek. Není totiž nic horšího, než když se zakousnete do tvrdého.

Jaký je rozdíl mezi koláčem a bublaninou? Pro mě ten, že do bublaniny dáte jakékoliv ovoce (třešně, jahody, lesní plody…) a nezasypete to drobenkou. Je to samozřejmě úhel pohledu. Bublanina ale nemá být moc tučná, hutná, má být nadýchaná a krásně žlutá od šťastných vajec. A vůbec není složitá na přípravu. Tenhle recept je klasika, dělám ho často. Je podle České domácí kuchařky díl I. od Jitky Rákosníkové. Jen jsem si ho maličko upravila, hlavně, co se cukru týče. Bílý u nás doma jen tak nenajdete…

Třešňová bublanina

forma o průměru 24-28 cm

příprava: 60 minut

Co na bublaninu?

3 vejce

150 g třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr (nebo domácí)

125 ml oleje (řepkový, slunečnicový…) + na vymazání formy

125 ml plnotučného mléka 

350 g polohrubé mouky + na vysypání formy

špetka soli

kůra z 1 BIO citronu

1 prášek do pečiva bez fosfátů

vypeckované třešně

Jak na to?

  1. Utři v robotu s balonovou metlou vejce s cukry do žlutého krému. Potrvá to minimálně 5 minut, tak nespěchej, ať se všechno spojí. Mezitím si vypeckuj třešně a předehřej troubu na 180°C. 
  2. Postupně po částech přidávej ke krému olej s vlažným mlékem. Nakonec po lžících vmíchávej prosátou mouku se špetkou soli, kůrou z citronu a práškem do pečiva. Promíchej.
  3. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou, můžeš ji nahradit i nastrouhaným kokosem. Rovnoměrně rozlij těsto a navrch dej vypeckované třešně.
  4. Bublaninu peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Pokud pečeš bublaninu na plechu, nebude tak vysoká, stačí jí asi 20 minut.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *